logo

Egy könyv a fiókban maradt tervekről: Elillant építészet

Egy könyv a fiókban maradt tervekről: Elillant építészet

 

A megépült épületek sok mindent elárulnak egy adott korról, annak értékrendjéről, hatalmi struktúrájáról, technikai színvonaláról. De legalább ennyire fontos lehet az is, ami nem épült meg. Ez a kiadvány tizenkét 1945–1989 között született fiókban maradt tervet mutat be.

Károlyi István azzal a céllal készítette el a kéziratot, hogy hazai építészetünk számára néhány kiemelkedő építésztől származó meg nem valósult tervet megmentsen a feledéstől. Olyan tervek ezek, amik ugyan nem épültek meg, de bizonyítékok arra, hogy a Kádár-kor hazugsággal teli légkörében is az igazi alkotók szellemileg lépést tudtak tartani Európával. A meglévő tervekből Károlyi Cad-program segítségével térbeli látványterveket rajzolt, az építészek életművéről pedig rövid összefoglalót is írt. Az előszóban Istvánfi Gyula professzor, akadémikus így ajánlja a könyvet:

„Az Elillant építészet olyan alkotókat idéz meg, akik a második világháború előtti és utáni idők magyar építészetének jeles, ismert képviselői voltak, és a dolgok természete szerint nekik is vannak meg nem valósult alkotásaik. Megidézésükkel válik teljessé annak a kornak az építészete, így ezáltal értékmentő munkát ajánlunk az olvasó figyelmébe. A műfaj egyedi és ritka, hasonlatos a műemlékvédelem értékmentéséhez, de nem egykor volt épületek ennek tárgya, hanem egykori építészek elméjében megfogant munkák. A tervek bemutatása tiszteletadás az egykori alkotók előtt. Alternatív építészettörténet.”

 

 
elillant-epiteszet
 

KÁROLYI ISTVÁN
5 040 Ft
4 032 Ft
kosárba
Kérdése van?
Lévai-Kanyó Judit
Lévai-Kanyó Judit
Szakkönyvkiadó üzletág vezető
judit.levai-kanyo@terc.hu
+36 20 914 7158
Augusztini-Szekeres Judit
Augusztini-Szekeres Judit
Kereskedelmi és marketingvezető
judit.szekeres@terc.hu
+36 20 464 4342
Bernáth Klára
Bernáth Klára
Könyvesboltvezető
konyvrendeles@terc.hu
+36 70 670 5194
Pető Katalin
Pető Katalin
Kereskedelmi munkatárs - Ybl jegyzetbolt
katalin.peto@terc.hu
+36 30 381 66 93
scrollUp