logo

Gyereknapra könyvet!

Talán nem tudja mindenki, hogy a TERC Szakkönyvkiadó három könyvet kínál a legkisebbeknek.

A népi építészetről, a vallásos népi építészetről és a bányászatról sok érdekességet találnak a kötetekben a felnőttek is.
 

6–14 éves korosztálynak készült három könyvből álló sorozatunk a régi korok építőmesterségével ismertet meg sok képpel és rajzzal. A kötetekhez kivágómintalap is tartozik, amiből egy teljes parasztudvar, két templom, illetve egy aknaház és aknatorony makettje is elkészíthető.


A Vályogtégla, patakkő, boronafal, nádtető a hagyományos, régi paraszti világba, annak építéstörténetébe, az ún. népi építészetbe röpít minket.

Bemutatja a magyar falvak típusait és részletesen ismerteti a falusi udvar építményeit: lakóházat, istállót, ólat, csűrt, kukoricagórét stb. Megtudhatjuk hogyan készültek a vályogfalak, a faszerkezetek ácskötései, a tetőfedések. A könyv utószava felsorolja a szabadtéri múzeumokat, ahova a gyerekekkel és a könyvvel a kezünkben ellátogathatunk. A legnagyobb a Szentendrei Szabadtéri Múzeum, de az ország minden részén találhatunk néprajzi múzeumot: Szennán, Ópusztaszeren, Hollókőn, Nagyvázsonyban stb.


A Templomhajó, kőoltár, kálvária, harangláb a keresztény templomokról szól, ami minden faluban épült.

Elsősorban a bazilikális templom épületéről tudhatjuk meg, hogy milyen az alaprajza, mit jelent a fő- és mellékhajó, mire szolgált a templomtorony. De szépen végig veszi a katolikus, az ortodox, a görögkatolikus, a protestáns, az evangélikus, a református templomok sajátosságait. Megtudhatjuk a legfontosabbakat a kálváriákról, útmenti keresztekről, szentekről, jelképekről stb. is.


Az Aknatorony, bányaló, szénlapát és altáró egy izgalmas föld alatti világról, a bányákról szól.

A házak falaihoz tégla kell, ahhoz pedig agyag, amit bányászni kell. Vagy kő, amit szintén bányászni kell, csakúgy mint a tüzelőanyaghoz használt szenet vagy kőolajat. A könyv élményszerűen megismertet a bányák típusaival, a bányászmesterség fortélyaival, a bányászok életével. Bár hazánkban már csak külszíni bányák üzemelnek, számos múzeumban megtekinthetjük, hogyan is működtek a bányák. A bányászati múzeumok alkotják hazánkban a legnagyobb tematikus múzeumi hálózatot, köztük több élménybányaként üzemel. Nagyszerű gyereknapi szórakozás lehet a felnőtteknek is ellátogatni valamelyikbe. A legnagyobb a soproni Központi Bányászati Múzeum, de hasonló kalandban lehet részünk például Oroszlányban, Tatabányán, Salgótarjánban, Gánton.

Tovább a Könyv webáruházra

Kérdése van?
Bernáth Klára
Bernáth Klára
Könyvesboltvezető
konyvrendeles@terc.hu
+36 70 670 5194
scrollUp