logo

Költségvetés-készítés normakönyvekkel

 Költségvetés-készítés és ellenőrzés normakönyvekkel 

 

Programjaink lelkét a piacon egyedülálló építőipari normagyűjtemény (ÖN) képezi, amely minden programban megegyező tételdarabszámban, egységes időközönként jelenik meg.

2005-től kezdve az Európai Unió általános direktíváinak megfelelő, műszaki értékekkel, táblázatokkal kiegészített, új struktúrájú Összevont Építőipari Normarendszer (ÖN) adattárai folyamatosan jelentek meg a hagyományos és a korábban a normagyűjteményekben nem szereplő munkanemek tekintetében is. 2020-ban a könyvformában is megjelent 68 munkanemben szereplő tételek és tételváltozatok száma már meghaladja a 342 000-t, és negyedévente több százzal tovább bővül.

A 68 munkanem jelenleg 53 kötetben kerül kiadásra több mint 33 500 oldalon. A könyvek 2 500 és 48 000 Ft közötti áron kaphatók, a teljes normagyűjtemény-sorozat bruttó 466 100 Ft könyvesboltunkban. A folyamatos karbantartás miatt a könyveket egyedileg nyomtatjuk és spirálozott kötészettel látjuk el. A könyvesboltban egy bemutatópéldány van (amely megvásárolható) és mindig naprakészen nyomtatjuk a köteteket.

Tovább a kötetkiosztás és mintaoldalak megtekintéséhez>>


 

 Miért fontos a kiadás (nyomtatás) dátuma? 
 

A könyvek minden oldalán megtalálható a nyomtatás dátuma, amely fontos információt hordoz a gyorsan változó világunkban. A fejlesztés nemcsak az új tételek, technológiák felvételét jelenti, hanem a meglévő tételek folyamatos karbantartását is, amely akár az erőforrásnormák változását is jelenthetik. Ezért nagyon fontos a nyomtatás dátuma, amely összehasonlításnál garantálja az egyezőséget az azonos dátumú programok (TERC V.I.P. és a TERC-ETALON) adatbázisával!   


 Kiíró könyvek a gyors használathoz 

 

Régebben léteztek egységárgyűjtemények (ÉN, ÉNK idejében), amelyek bizonyos gyakorisággal nyomtatott formában tartalmazták a tételek egységárait.
Ennek szerepét mára már teljesen átvették a költségvetés-készítő programrendszereink.
Árak nélkül kerülnek kiadásra a kiíró könyvek, amely négy kötetben 1 580 oldalon tartalmazza a főtételek szövegét és összevont normaidejét.


 

 Normakönyv vagy programrendszer? 

 

Ez mára már nem lehet kérdés, mert:

  • A legnagyobb TERC V.I.P. GOLD program nettó ára nem kerül annyiba, mint a teljes normakönyvsorozat.
  • A normakönyv csak egy adatbázis, amely nem készít költségvetést.
  • A könyv egyre kevésbé használható, mert a 33 500 oldalával tárolni is nehéz, nemhogy használni (van olyan munkanem, amely 6 kötetbe fér csak el a több mint 4 000 oldalával).
  • A folyamatos karbantartás csak a programoknál megoldott, ami negyedévente frissül, a könyveknél esetleg újra meg lehet venni a köteteket.
  • A normakönyvek nem tartalmaznak anyagárakat, ezért igazából kiírásra vagy ellenőrzésre jó használni.  

A tervezők, beruházók, kivitelezők tételes költségvetés-készítését, az önköltségszámítást és a megalapozott ütemterv alapját jelentő erőforrás-adatbázist nagymértékben támogatják az anyag-, idő- és gépnormákat tartalmazó normagyűjtemények.

 

Tovább a könyvesboltba a normakönyvek megrendeléséhez >>

 

 

 

 

 

scrollUp