logo

Könyvajánló etikusan gondolkodó építőknek

Könyvajánló etikusan gondolkodó építőknek

Ertsey Attila és Medgyasszay Péter Fenntartható építészet című könyvének mottója: „Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!”

 

A Földet 8 milliárd ember lakja, akikből egymilliárd fogyasztja a nyersanyag döntő részét. Bolygónk pusztításában azonban mindenki részt vesz. Nem másokra kell várni, hogy majd azok változtatnak, a felelősséget a kormányokra hárítani, a saját felelősségünk is óriási. Látszólag nem számít, mi mit teszünk, mondhatjuk, ez semmit nem befolyásol. A cselekvés azonban lokális szinten dől el. De mit is tudunk mi tenni? Ebben segít ez a könyv.

Az első lépés a problémákkal való szembenézés. A könyv első fejezete az alapelveket rögzíti, és tisztázza az elmúlt években egyre gyakrabban hallott fogalmakat: karbonlábnyom, ökológiai lábnyom, permanens válság, életciklus-elemzés, fenntartható fejlődés stb.

Miközben a világ egyes pontjain változatlanul agresszív törekvések vannak, hogy minél magasabb, szokatlanabb és látványosabb épületek szülessenek, nem törődve ennek következményeivel, egyre több helyen láthatjuk azért, hogy a cél áthelyeződött. A kérdésre, hogy hogyan lehet energiatakarékos és minél kevesebb káros anyagot kibocsátó házakat építeni, már többféle válasz született. A kötet második fejezete az épületek kapcsán vizsgálja, hogy mit jelent a klímatudatos tervezés, az aktívház, az autonóm ház vagy a szolárház. Ezekhez konkrét megépült példákat is bemutat. A harmadik fejezet az épületszerkezeteket, a negyedik az épületgépészeti megoldásokat veszi sorra, amikkel a fenntartható ház megvalósítható.
Egy új fogalom is felütötte a fejét – sajnos még csak elméletben: a fenntartható visszavonulás (Sustainable Retreat). „A fenntartható fejlődés kísérlete kudarcot vallott, az ökológiai lábnyomot túlléptük, a tartalékok felélése a végéhez közeleg, az erőforrások felélése folytatódik: túl vagyunk a kőolaj-kitermelési csúcson, közeleg a földgáz, szén és uránérc kitermelési csúcsa, rohamosan csökken a termőföld, nő a sivatag, csökken a zöldfelület és a biodiverzitás, olvad a sarki jégtakaró. Egy globális környezeti katasztrófa fenyeget. Ennek elkerülésére vagy mérséklésére a gazdaságnak növekedés helyett vissza kell vonulnia.” (Részlet a könyvből.)
 

ERTSEY ATTILA-MEDGYASSZAY PÉTER

Fenntartható építészet

6 800 Ft
5 440 Ft
Kérdése van?
Lévai-Kanyó Judit
Lévai-Kanyó Judit
Szakkönyvkiadó üzletág vezető
judit.levai-kanyo@terc.hu
+36 20 914 7158
Augusztini-Szekeres Judit
Augusztini-Szekeres Judit
Kereskedelmi és marketingvezető
judit.szekeres@terc.hu
+36 20 464 4342
Bernáth Klára
Bernáth Klára
Könyvesboltvezető
konyvrendeles@terc.hu
+36 70 670 5194
scrollUp