Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Mikorra várhatóak új szabályok?

Magyar Mária|2018. április 16.

A kormány megalakulásának parlamenti „menetrendje”

 

A választások eredményének hivatalos kihirdetését és az új Országgyűlés megalakulását követő várható menetrend az alábbi:

 

A kormányalakítás a közélet kiemelkedő fontosságú eseménye, ezért a kormányalakítás parlamenti folyamata, „menetrendje” szigorú szabályok alapján történik.

 

Először is javaslat történik a miniszterelnök személyére.

Az új Országgyűlés megalakulásával a korábbi kormány megbízatása megszűnik, de ügyvezető kormányként – korlátozott jogkörrel – az új kormány megalakulásáig ellátja feladatait. A köztársasági elnök a parlamenti pártok elnökeivel és a győztes párt(ok) miniszterelnök-jelöltjével folytatott tárgyalásokat követően az Országgyűlés alakuló ülésén miniszterelnököt jelöl. A miniszterelnök-jelölt a leendő kormány programját megvitatásra az Országgyűlés elé terjeszti. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz, a képviselők többségének szavazatával.

 

Az Országgyűlés bizottságainak megalakítása

A már megválasztott miniszterelnök határozza meg a kormány személyi összetételét.

A országgyűlési bizottságok az új kormány megalakításában fontos szerepet játszanak: a bizottságok hallgatják meg kinevezésük előtt a miniszterjelölteket. Az Országgyűlés a bizottsági rendszerének kialakításánál arra törekszik, hogy az összhangban álljon a kormányzati szerkezettel, hiszen a parlament egyik legfontosabb feladatát, a kormány ellenőrzését így hatékonyabban képes ellátni. Az Országgyűlés bizottságai kinevezésük előtt meghallgatják a miniszterjelölteket. Az Alaptörvény szerint a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki és menti fel.

 

A kormány megalakulása (eskütétele)

A kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg. A kormány tagjai a kormány megalakulása után az Országgyűlés előtt esküt tesznek. A megalakult kormány az elfogadott program megvalósítása érdekében végzi munkáját.

 

A kormányalakítással kapcsolatos törvények elfogadása

A megalakuló kormány struktúrája, a minisztériumok száma, feladatköre és elnevezése a megalakuló kormányok szándéka szerint ciklusról-ciklusra változó. Az Alaptörvény szerint a minisztériumok felsorolásáról az Országgyűlés törvényben rendelkezik. Ugyanekkor fogadhatják el a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény módosítását is.

 

Mindezek alapján az új Kormány várhatóan májusban alakul meg, majd ezt követően jelennek meg a Magyar Közlönyben az új miniszteri statútumok, és nyár végére már a működőképes kormányzati, államigazgatási szervek, minisztériumok is. A Kormány szakmai jogalkotási munkája várhatóan ezt követően kezdődhet meg.

scrollUp