logo

Óriás műtárgyszkenner a Lechnerben

Európai Uniós társfinanszírozásból csúcstechnológiájú digitalizáló berendezések kerültek nemrég a Lechner Tudásközpontba. A projekt keretén belül többféle méretű és típusú digitalizáló eszköz került beszerzésre, azonban az egyik közülük azért is figyelemre méltó, mert egy olyan, méreteiben és tömegében is óriás műtárgyszkennerről van szó, amiből jelenleg csak ez az egy található az országban. Az óriás műtárgyszkenner (SupraScan QUARTZ A0 HD LED) gyártója a nagy felbontású ipari kameráiról és könyv szkennereiről is ismert francia i2S DigiBook.

A SupraScan QUARTZ A0 HD szkennerhez többféle kiegészítő kapható, ilyenek például a különböző vastagságú és tömegű könyvekhez használható, motoros, szintkiegyenlítős könyvhimbák, a vákuumos asztal, vagy például a nagyméretű filmek, fóliák digitalizálásához szükséges világító tábla.

Talán joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért volt szükség ekkora méretű és ilyen típusú szkenner beszerzésére, de az i2S SupraScan QUARTZ szkennerrel akár egy antik ajtót, csempéket, cserepeket, pénzérméket, tányérokat, vagy például olajfestményeket is lehet digitalizálni anélkül, hogy azokat a keretből ki kellene venni. Az ilyen típusú műtárgyak digitalizálása más eszközökkel nem megoldható, hiszen a lapáthúzós nagyformátumú szkennerekkel sem állományvédelmi, sem technikai szempontból nem lehetséges változó vastagságú, alakú, muzeális értékű műtárgyakat digitalizálni. A reprodukciós fotózással pedig szintén a lehetetlennel határos az olajfestmények csillogásának, vagy a festékrétegek vastagságának megjelenítése, arról nem is beszélve, hogy az ilyen típusú fotózáshoz szükséges stúdió felszereléseinek költsége vetekszik, vagy meg is haladja a műtárgyszkenner árát, hiszen egy középformátumú digitális fényképezőgépnek csak a csupasz váza több millió forint, a cserélhető hátfalak, stúdió lámpák, szoftverek, stb. ára pedig szintén nem elhanyagolandó szempont. Fontos kiemelni, hogy a legtöbb digitális kamera mechanikus zárt tartalmaz, aminek az élettartama gyártótól és típustól függően 100-150.000 expozíció között mozog, azonban a SupraScan QUARTZ A0 HD szkennerben lévő extra nagy felbontású kamera nem tartalmaz mechanikus zárat, így az élettartama is jóval hosszabb, mint a hagyományos digitális kameráké.

Az i2S SupraScan QUARTZ szkennerrel akár 40 cm vastag műtárgyat is digitalizálhatunk, a szkenner optikai felbontása A0 méret mellett 600 x 600 dpi, míg a maximális felbontása pedig 1000 x 1000 dpi. A legnagyobb szkennelési méret 1.300 mm 910 mm, amit egy beolvasással lehet a szkennerrel digitalizálni, azaz akár egy ajtót is rátehetünk a tárgyasztalra és be szkennelhetünk vele kilinccsel együtt. Több szelvény összeillesztésével természetesen még nagyobb méretű műtárgyak is digitalizálhatók a szkennerrel, azonban ha ez sem lenne elegendő, úgy az i2S SupraScan QUARTZ szkennernek létezik egy még nagyobb (2x A0) méretű változata is.

A Lechner Tudásközpont 6500 m2-en tárolja, az elmúlt 70 év építésműszaki tervdokumentációit, melyek között nagyon sok olyan anyagú, állapotú dokumentum található, amik csak olyan eszközzel digitalizálhatók, ahol a tárgyasztalon kívül a szkenner semmilyen szinten nem érintkezik fizikailag a dokumentummal. A nagyon vékony, gyűrött, hajtogatott dokumentumok szkenneléshez történő kisimítását egy speciális vákuumos asztal segíti, ami fontos a régi pauszpapíron lévő tervek, kartonok, térképek digitalizálásakor. Állományvédelmi szempontból fontos kiemelni, hogy a SupraScan QUARTZ A0 HD LED szkenner a könyvek, műtárgyak digitalizálásához nem fénycsöveket, hanem szabályozható, fehér LED-es megvilágítást használ, így a szkenner sem UV, sem IR, sem más olyan kisugárzást nem bocsát ki, ami károsíthatná a dokumentumokat.  A megvilágításnál természetesen nemcsak az a fontos, hogy a szkenner ne károsítsa a szkennelendő dokumentumokat, könyveket, vagy más műtárgyakat, hanem az is, hogy a megvilágítás iránya, intenzitása, stb. változtatható legyen annak függvényében, hogy egy fényes papírra készült magazint, egy pénzérmét, vagy épp egy olajfestményt szeretnénk vele szkennelni. A szkenneren lévő speciális Glare Control (csillogásmentesítés) funkció bekapcsolásával nemcsak a fényes magazinok, képeslapok, fényképek digitalizálhatók, hanem akár az olajfestményeken megjelenő csillogás is kiküszöbölhető. A szintén a szkennerbe épített Relief (domborzat kiemelő) funkcióval pénzérmék, vagy más olyan domborzati elemekkel rendelkező (kitüntetések, jelvények, érmék, festmények, stb.) tárgyak úgy digitalizálhatók, hogy a domborzat háromdimenziós kiterjedése is tökéletesen látható a beszkennelt képen.  

Természetesen egy műtárgyszkenner nemcsak attól műtárgyszkenner, hogy „kissé nagyobbra nőtt” a hagyományos társainál, hanem attól is, hogy állományvédelmi és minőségi szempontból is minden tekintetben megfelel a múzeumok, levéltárak elvárásainak. Az elvárható képminőség pontos definiálására számos nemzetközi szabványt hoztak már létre világszerte, melyek túlmutatnak azon, hogy egy szkenner legfontosabb paramétere a kezelhető méret mellett a felbontás, vagy színmélység.

Ilyen elvárások például a Metamorfoze, a FADGI, vagy az ISO 19264. Természetesen az i2S SupraScan QUARTZ szkenner mindhárom minőségi szabvány elvárásainak megfelel. A Lechner Tudásközpontban lévő i2S SupraScan QUARTZ A0 HD szkenner A1-es méretű változata a Parlament könyvtárában teljesít szolgálatot. Az i2S könyvszkennerek magyarországi disztribútora és márkaszervize a TERC Kft.  

scrollUp