logo

Összevont Építőipari Normarendszer

ÖN – Összevont Építőipari Normarendszer

 

Az építési költségek részletessége alapján többféle költségvetés ismert. A legnagyvonalúbb költségbecslés az építményszintű normatív adatok alapján készül, amely korábban megépült épületek adatai alapján, statisztikai módszerekkel képzett átlagár. Ennél részletesebb és megbízhatóbb a munkanem részletességű becslés, illetve a komplex szerkezetekre meghatározott (akár több munkanem feladatait is érintő) költségvetés. A két utóbbi Németországban elterjedt, Magyarországon nincs a komplex szerkezeti részletezettségű költségvetésekhez használható tételstruktúra.

 


A TERC Kft. által fejlesztett ÖN részletes költségvetés készítésére alkalmas. Alapegysége a tétel, amely általában egy munkafolyamatnak felel meg. A tételben foglalt erőforrás-szükségletek a tételhez tartozó erőforrásnormák segítségével határozhatók meg. Részletes és pontos költségvetés készíthető belőle, de szakmai ismeretek és gyakorlat szükséges hozzá. Egy vasbeton oszlop elkészítéséhez például általában a zsaluzás, a vasszerelés és a betonozás tételeiből kell összeállítani a költségkiírást. A tételek minden szükséges információt tartalmaznak:

  • a tétel azonosítóját, amely utal a csoportosítás rendszerében a munkanemre,
  • műszaki információkat, beleértve az elszámolási egységet (pl. m3),
  • a munka részletezését,
  • az erőforrások felsorolását: anyagnormákat az anyag természetes egységében, munkaerő-szükségletet műszakóra egységben, gépnormákat gépműszakóra egységben.

Ahhoz, hogy az egész épületre vonatkozó költségkiírás elkészíthető legyen, pontos műszaki tervekre van szükség, amelyekből az adott épület méretei (a költségvetési tételek mennyiségei) kiszámíthatók.

 

Az ÖN normarendszer tételcsoportosítása követi az építőipar több évtizedes hagyományait, ez alapján jelenleg tizenegy fő munkanem alá rendeződnek:

  1. Egyéb kiegészítő erőforrások
  2. Keverékek és ideiglenes segédszerkezetek
  3. Alépítményi munkák
  4. Építőmesteri munkák
  5. Szakipari munkák
  6. Közmű- és vízműépítési munkák
  7. Technológiai szerelési munkák
  8. Közlekedési építési munkák
  9. Elektromos munkák
  10. Épületgépészeti munkák
  11. Kiegészítő tevékenységek, létesítmények.

A tételek kódszámainak szerkezeti rendszere 2005-től a korábbiakhoz képest megváltozott (strukturált lett) a megnövekedett anyagfajták és a folyamatos bővítés lehetőségének biztosítása érdekében. A teljes normakönyvsorozat 53 kötetben vásárolható meg.

Költségvetést készíteni megbízható adatbázis nélkül lehetetlen! Programjainkban a több, mint 30 éves múlttal rendelkező, folyamatosan frissített ÖN adattár tételei adhatják a kiindulási alapot és hasznos funkciókkal segítik a felhasználók munkáját.

Minden egyes anyagnorma mögött megtalálható az adott termék műszaki és árparamétere, így a tervezés és költségvetés-készítés során pontos adatokkal lehet számolni! Az adattár adatai negyedévente frissítjük, újabb és újabb termékekkel bővítjük, mindig pontos árakkal!

 

Tulajdonságok:

  • 68 db munkanem
  • 342 000 tétel
  • 410 gyártó
  • strukturált tételszámrendszer
  • Frissítések évente négy alkalommal (január 1., április 1., július 1., október 1.)

 

Kötetkiosztás, mintaoldalak >>

 

scrollUp