logo

Öt könyv a régi építészetről

Erősen bővített, részben újraírt kiadásban újra megjelenik Déry Attila nagysikerű ötkötetes műve!
 

A tartalmában jelentősen megújult kiadás azonban hű maradt a tíz évvel ezelőtt megfogalmazott célkitűzéshez. „A sorozat azokat a régi szerkezeteket, anyagokat és építési eljárásokat foglalja össze, amelyek az elmúlt évtizedekben vagy évszázadban feledésbe merültek. Ha megbolygatjuk a régi szerkezeteket, tudnunk kell, mikor miféle anyagokkal kerülhetünk szembe, és hogy elődeink egyes anyagokat miféle szempontok szerint választottak, méreteztek, építettek be. Tudatunk mélyén ott rejtőznek elődeink ismeretei, a régi építés archetipikus formái és részletei, amelyek gondolkodásunkat, ízlésünket befolyásolják. Bizonyos anyagok és megoldások korra utaló tartalma letagadhatatlan. Ha ezek ismeretében uraljuk az építészetet, biztos kézzel állíthatunk helyre régit, és utalásokat építhetünk be új épületeinkbe is.”

Kisebb mértékben változott a könyvek felépítése. Az első könyv anyagokkal, a második falazatokkal és a hozzájuk kapcsolódó szerkezetekkel, a harmadik fa-, a negyedik fémszerkezetekkel foglalkozik. Az ötödik kötet a kiegészítőanyagok és technológiák összefoglalója, beleértve az épületgépészetet is. Az első kötet elején általános irodalomjegyzéket, a többi kötet főfejezeteinek végén tematikus irodalomjegyzéket közöl.

A könyvekben konkrét anyagokról és szerkezetekről esik szó. Javaslatok és megjegyzések foglalkoznak egyes építészeti elemekkel, szerkezetekkel – azok értékére, helyreállítására, megóvására, helyettesítésére vonatkozóan.

Az Öt könyv a régi építészetről hasznos kézikönyv a gyakorlati műemlékvédelemhez tervezőknek, kivitelezőknek, építtetőknek, vagy a régi korokkal foglalkozó művészettörténészeknek egyaránt, és használható bármilyen régi épület felújításakor.

 

2020. október 19-től a kötetek külön-külön is megvásárolhatók 20% kedvezménnyel könyvesboltunkban vagy online webshopunkban.

Az öt kötet együttes megvásárlásakor 30% kedvezményt biztosítunk!

 

scrollUp