Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a terc.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Kedvezmény az energia-megtakarítás érdekében!

Tamásy Gáborné|2017. public.month. 07.

A kormány energiapolitikájának újabb állomása, hogy az energiafogyasztás csökkentése érdekében  segíti az energia-megtakarítást megvalósító beruházásokat. A támogatás adókedvezmény formájában igényelhető, a társasági adóból levonva. A Társasági adóról szóló 1996. évi LXXX. törvény kiegészítéseként a 176/2017. ( VII. 4. ) Kormányrendelet szabályozza az igénybevétel feltételeit.

 

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás olyan beruházás, amely megfelel a 2015. évi LVII. törvényben leírt végsőenergia-fogyasztás csökkenést eredményező feltételeknek.

A kedvezmény mértéke a beruházás elszámolható költségének 30%-a, de legfeljebb 15 millió euró. Kisvállalkozóknak maximum 50% középvállalkozásoknak maximum 40%.

FIGYELEM! Az adókedvezmény az egyéb visszaigényelhető kedvezményekkel összevonva maximum a számított társasági adó 70%-ig érvényesíthető!

 

Az igénybevételhez nem kell külön bejelentést, vagy kérelmet benyújtani. Ez jelentősen megkönnyíti az érvényesítést. Az adókedvezményt a beruházás üzembe helyezésének évében, vagy a beruházás üzembe helyezését követő évben, és az ezeket követő öt évben lehet igénybe venni.

Az adókedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a beruházás energiahatékonysági célokat szolgáljon, végső energia felhasználás csökkenést eredményezzen. A csökkenés a beruházást megelőzően mért fogyasztáshoz képest számszerűsíthető legyen.

 

További feltétel, hogy az igénylő rendelkezzen energiahatékonysági igazolással. Ez beszerezhető egy a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által bejegyzett energetikai auditortól, vagy energetikai auditáló szervezettől.

 

A beruházás és a kedvezmény elfogadásának feltétele a legalább öt évig tartó használatról vagy üzemeltetésről folyamatos, megfelelő és hiteles adattartalommal bíró nyilvántartás vezetése.

Feltétel még, hogy az adókedvezmény igénybevételének utolsó adóévéig az adózó ellen adótartozás miatt végrehajtási eljárást nem indítottak, be nem jelentett alkalmazott miatt mulasztási bírságot nem rótak ki rá.

 

Az ellenőrzést,- mely az igénybevételt követő harmadik adóév végéig a NAV által biztosan elvégzésre kerül - az igénylő önmagára nézve kötelezően tűri. Az adókedvezménnyel kapcsolatos minden iratot az adózó köteles tíz évig megőrizni.

 

Persze vannak kizáró feltételek is.

  • Amennyiben a beruházás bármely eleme Uniós tiltás alá esik, az adókedvezmény nem igényelhető.
  • Ha a fejlesztés azért készül, hogy az üzem megfeleljen a már érvényben lévő, vagy már elfogadott, de még hatályba nem lépett Uniós szabványoknak, az adókedvezmény nem igényelhető.
  • Fejlesztési adókedvezménnyel nem összevonható.
  • Nem igényelhető továbbá, ha olyan eszközre, tárgyra vonatkozik az igénylés, amely csőd vagy felszámolás alatt álló cégtől, vállalkozástól szerzendő be.

 

scrollUp