logo

Több mint egy cég

a csend visszhangja

 

Riportkönyv az építőiparról, amelyben számos érdekességet és titkot osztanak meg a riportalanyok, az építőipar legbefolyásosabb képviselői a rendszerváltás kori gazdasági, politikai és emberi helyzetről.

 

 

„Az 1990-es évek eleje gyors gazdasági fejlődést hozott Magyarországon. A korszak legfontosabb tényezője az infláció volt, ami 1990-ben 28%, 1991-ben 35%-ot ért el, majd csökkenésnek indult, de 1995-re újra 28% lett. Aki ezt az időszakot üzleti tevékenységgel töltötte, tudja, hogy az inflációs időkben egészen más törvényszerűségek mentén működik a gazdaság. Ha egy magánszemély vagy egy vállalkozás rendelkezik felesleges pénzzel, azt semmiképpen sem a gazdaságba, azaz nem vállalkozásba fogja fektetni, hanem beteszi a bankba, és boldogan bezsebeli az érte járó 30 vagy 40%-os kamatot. Még manapság sincsen sok olyan vállalkozás, amely évi 30%-os nyereséget tud kitermelni, tehát akkoriban a saját gazdasági érdeke ellen vétett az, aki vállalkozásba kezdett. A rendszerváltozás korának az évtizedére az infláció nyomta rá a bélyegét. Mindenki igyekezett megszabadulni a privatizáció során megszerzett, és éppen csak vegetáló vagy szerény nyereséget termelő vállalkozásától azért, hogy minél előbb pénzt kapjon érte, ami aztán évi 30% kamatot fog termelni a számára. Ez ideális befektetési terepe volt a külföldi vállalkozóknak. Ők német márkában vagy osztrák schillingben egyszámjegyű kamatfizetés mellett tudtak pénzhez jutni, amiből felvásárolták a valamirevaló magyar termelővállalatokat. Azok a magyar vállalatok keltek el legelőbb, amelyek olyan terméket gyártottak, amelyet azonnal el lehetett adni, lehetőleg a beruházó országában, majd azok következtek, amelyeket némi korszerűsítés árán olyan állapotba tudtak hozni, hogy képesek lettek jó minőségű tömegtermékek gyártására, ilyenek voltak például a magyar építőanyaggyárak.” Írja saját interjújában a szerző, Földi Tamás.

 

A Több mint egy cég a szerző harmadik riportkönyve, amiből az építőipar múltját és jelenét sokféle nézőpontból ismerhetjük meg. A kötetben az építőipar legbefolyásosabb képviselői mesélnek megélt évtizedeikről, saját sorsukról, lehetőségeikről, a gazdasági-politikai környezet változásáról. Minisztériumi főosztályvezető, az első magyarországi vegyesvállalat ügyvezetője, a Fővárosi 3. sz. Építőipari Vállalat vezetője, a Középületépítő Vállalat vezérigazgatója, a Strabag Hungária igazgatója - csak néhányukat említve, akikkel Földi Tamás beszélgetett.

 

További könyveink>>

 

Webshop
Földi Tamás

Több mint egy cég

5 800 Ft
4 640 Ft
kosárba
 
scrollUp