logo

Új könyvek októberben

Kevésbé ismert építészek a 19. században … ólak, kukoricagórék, pajták és egyéb építmények a régi parasztudvarokon … egy festőművész építész albuma … műemlékvédelemről építészszemmel. Röviden így foglalható össze a most megjelent könyvek tartalma, amelyek különbözőségük ellenére ugyan arról szólnak: az ember építési tevékenységéről.

Az Építőművészek a historizmustól a modernizmusig a magyar építészet nagy korszakát a 19. századot és a 20. század első évtizedeit vetíti elénk.

A parasztudvarok gazdasági építményei c. könyv egyrészt bemutatja a magyar paraszti udvar gazdásági építményeit, számos példát hozva a múltból, másrészt segítséget nyújt a mai gazdálkodóknak azzal, hogy részletesen ismerteteti a különféle állatok tartására szolgáló építmények, épületek célszerű megvalósítását, a növények termesztéséhez és azok feldolgozásához szükséges épületek kialakítását.

Balogh István építész, festőművész c. kötet a közelmúltban elhunyt Balogh István építészeti rajzait és akvarelljeit tartalmazza, gazdag életművéből kiragadott néhány jellegzetes példát.

A Műemlék, műemlékvédelem, építészet szerzője és szerkesztője Dr. Szabó László professzor emeritus, aki építészként több évtizedes építész-tanári munkája során elsősorban a Kárpát-medence népi műemlékeinek felmérésén és megóvásán keresztül kapcsolódott a hazai műemlékvédelemhez.

 

 

scrollUp