logo

Új kötet Osskó Judit televíziós műsoraiból

Terc könykiadó

 

Unokáink is látni fogják

Makovecz Imre, Bán Ferenc, Dévényi Sándor, Nagy Tamás, Salamin Ferenc, Vincze László, Török Ferenc, Bachman Gábor, Vadász György, Novák István, Jurcsik Károly, Reimholz Péter, Zalaváry Lajos, Anthony Gall, Ferencz István, Varga Levente, Finta József, Puhl Antal, Plesz Antal, Tokár György, Kerényi József, Bodonyi Csaba, Jankovics Tibor. 23 építész, akik közül többen már nincsenek közöttünk. A kötetben a velük készült beszélgetések olvashatók. A legkorábbi Makovecz Imrével 1987-ben sugárzott adás volt, ami ma már történelmi jelentőségű, az utolsó Jankovics Tiborral készült 2020-ban.

Terc könykiadó

Osskó Judit 1973-tól 2007-ig volt a Magyar Televízió építészeti műsorainak szerkesztője, műsorvezetője. Az Unokáink is látni fogják c. sorozat a televízió leghosszabb életű műsorfolyama volt. 2007-ben jelent meg ezzel a címmel egy riportkötet tíz építészről, azokról a kiváló mesterekről, akik nagy hatást gyakoroltak a következő nemzedékekre.

Terc könykiadó

Az Unokáink is látni fogják. Portrék három évtized televíziós műsoraiból c. új kötet ennek a portrésorozatnak a folytatása, a hazai kortárs építészet kiválóságaival készített filmek nyomtatásban való megjelenítése. A 23 portré szereplői az elmúlt évtizedek hazai építészetének jelentős, eltérő szemléletet, más-más iskolát képviselő személyiségei, akiknek munkái nyomán formálódott környezetünk: az ország építészeti arculata Budapesttől Pécsen át Tokajig, Nyíregyházáig vagy Kecskemétig. Többségük meghatározó szellemi kör vezetőjeként maga is iskolát teremtett, míg a többiek saját minőségi épületeik révén hatottak társaikra, formálták a közízlést, személyiségük erejével néha a közgondolkodást.

A könyvben kirajzolódik nem csupán a szakma, de az elmúlt időszak nagyobb összefüggéseket érintő története is. Az építészet ezer szállal kötődik a mindenkori politikai, társadalmi, gazdasági, kulturális környezethez, így árulkodó tanúja a kornak, amely létrehozza. E portrésor hasznos alapanyag lehet a magyarországi századvég, századelő kutatójának, aki összehasonlíthatja a 80-as, 90-es évek erkölcsi, szellemi környezetét a maival. Hogyan változott ezek alatt az évtizedek alatt a mindenkori hatalomgyakorlók építészethez való viszonya, miközben közel kerülünk egy-egy fantasztikus emberhez is.

 

További könyveink >>

 

Webshop
Osskó Judit

Unokáink is látni fogják

6 800 Ft
5 440 Ft
kosárba

 

 
scrollUp