logo

Anyagleadási útmutató

Oldalak kezelése


A nyomdakész fájlokat PDF (vagy PS) formátumban fogadjuk el. Az állományok (PDF, PS) tartalmáért a felelősség a megrendelőt terheli, ezért kérjük, hogy anyagleadás előtt ellenőrizze azokat, és csak a végleges állományokat töltse fel.

A belív oldalakat egyesével (nem oldalpárban), fedél, táblaborító valamint az előzék oldalakat kompletten egybeépítve kérjük.

Többoldalas kiadványok esetén az oldalakat egy file-ban, egymást helyesen követő, folyamatos oldalakban készítsék elő, a vákát (üres) oldalakat is kérjük, tegyék bele folyamatosan, hogy kilövésnél ne legyen ebből probléma. Az oldalszám jelölésének a file megnevezésében mindig egyeznie kell az oldal, vagy az oldalak számával a PDF file-ben.

Az oldalak méretét egyértelműen határozzák meg, mm-ben. Az oldalméret egyezzen a vágott mérettel, a kifutó (bleed) 3-5 mm lehet, táblaborító esetén 15 mm.

A vágó és illesztőjeleket kérjük, állítsák be a file megírásánál, csak a szoftver által felrakott vágójeleket használják. Egyéb nyomdai jelek (regisztráció, skálák) használatát kérjük, kerülje!

 

Fontok kezelése

 

A betűkészletet minden esetben ágyazzák be a PDF állományba, a szöveget is tartalmazó vektoros EPS-ekben a karaktereket kérjük görbévé alakítani.

Kérjük továbbá, ügyeljen a fekete szöveges elemek valóban fekete (egy színcsatornát tartalmazó) előkészítésére, illetve a negatív szövegrészek megfelelő betűméreteire. A színes szövegeket knockout-ra (kiütés), a fekete szöveget pedig overprintre állítsa be.

 

Képelemek kezelése

 

  • Az alkalmazott képformátumok tekintetében javasoljuk a nagy felbontású (min. 250-300_dpi-s) CMYK TIFF, CMYK PSD, maximális minőségű JPEG és vektoros EPS-ek használatát. A vonalas képek (bitmap) min. 600_dpi-sek legyenek.
  • A képállományok ne legyenek 5 file-os (DCS) EPS, GIF, WMF, PICT file formátumok.
  • Az ajánlott legkisebb vonalvastagság 0,3 pont.

 

Színek kezelése

 

A nyomdagépek CMYK színrendszerben működnek, ezért a nyomtatandó képeknek is ilyen CMYK színrendszer szerinti kódolásúaknak kell lenniük. A fényképezőgépek, monitorok RGB színrendszerben dolgoznak, ezért a véglegesen leadott anyagban a képeket át kell konvertálni RGB színtérből CMYK-ba. Mivel a két színrendszer által megjeleníthető színek eltérnek egymástól, ez a konverzió jellemzően színváltozással járhat, ezért nagyon fontos, hogy a konvertálás ne a nyomdában történjen, hanem a képszerkesztés kezdeti fázisában, hogy a színek beállítása a megfelelő színtérben történjen.

Íves ofszet technológiánál az egymásra nyomtatott CMYK színkivonatok százalékos összkitöltési aránya nem jó, ha meghaladja a 280%-ot, mivel súlyos nyomtathatósági problémákat okoz. Ezért kérjük, hogy amennyiben nagy felületen van szükség mély-fekete nyomtatására, ezek a felületek K:100%+C:40%+M:30%+Y:20% fedettséggel legyenek ellátva.


scrollUp