logo

Érvek az AutoCAD LT mellett 2.

Szerző: Kiss Árpád / arpad.kiss@terc.hu / +36 (20) 946-6514


Egy régi mondás szerint „azt kapod, amiért fizetsz”, az AutoCAD LT esetében azonban valójában jóval többet kap. Mielőtt a vállalata döntést hoz arról, hogy milyen programot használjanak alkalmi 2D CAD-felhasználói, számolja össze, mennyit fog költeni az olcsó vagy akár ingyenes termék támogatására.

 

Arra juthat, hogy az AutoCAD LT-ért kifizetett összeg kevesebb, mint amennyibe egy másik, akár ingyenes program kerül.

Mivel gyakran támadnak le azzal, hogy miként lehet az AutoCAD LT jobb, mint az olcsó, netán „ingyenes” társai, listát készítettem az okokról, amelyek miatt az AutoCAD LT-t ajánlom az ügyfeleimnek (néhány diagnosztikai kérdéssel karöltve), amit ilyen esetben gyorsan elmondhatok.

 

Íme a listám folytatása:


3. A TrustedDWG-megfelelőség mellett a legújabb verzió használata és stabilitása

Ha már próbálkozott valaha egy fájl beimportálásával egy másik programból,csak hogy aztán összeomlás legyen a vége, akkor tudja, mennyi időt és fáradságot jelent e probléma elhárítása. Mivel az idő pénz, egyértelmű, mennyi pénzt veszíthetünk az olcsó/ingyenes programok használatából eredő olyan kompatibilitási problémák miatt, mint például:

  • Nem képes pontosan olvasni a legújabb DWG™-formátumot.
  • Nem képes pontosan importálni/exportálni az egyéb szabványos ipari formátumokat.
  • Nem képes egy másik Autodesk® szoftverben készült, komplex egységeket (például poligonális nézetablakokat vagy 3D-s vetítések 2D-s megjelenítéseit) tartalmazó fájlok megnyitására.

 

Mivel az AutoCAD LT gyártója az Autodesk, a fájlokat olyan TrustedDWG™-technológiával állítja elő, amely biztosítja az AutoCAD legújabb verziójával való kompatibilitást.

DIAGNOSZTIKAI KÉRDÉSEK: Rendkívül valószínűtlen, hogy az Autodesk befejezi üzleti tevékenységét, és a jövő évtől nem ad támogatást az AutoCAD LT-hez. Elmondhatja mindezt egy olcsó/ingyenes programról?

4. Széleskörű importálási/exportálási/rávetítési lehetőségekkel rendelkezik

Egyre több CAD-felhasználó nem csupán különálló rajzfájlokat hoz létre; importálnak, rávetítenek vagy exportálnak egyéb adatformátumokat is, a szerteágazó digitális tervezési környezet részeként. Például még az alkalmi AutoCAD LT-felhasználók is szembesülhetnek a PDF-fájlok exportálásának, a digitális térképeken történő CAD-tervezés, vagy az önkormányzat egyes irodáitól származó akár DGN tervezési adatok beolvasásának kérdésével. Az AutoCAD LT-vel ezek a feladatok nem jelentenek problémát, mivel azok ugyanúgy működnek, ugyanazokat a bevált illesztőprogramokat használják, mint az AutoCAD esetében. Az ilyen típusú fájlok importálási, exportálási és rávetítési műveletei korábbi tapasztalataim alapján az olcsó vagy ingyenes termékekből hiányozhatnak, vagy a végrehajtásuk gyenge minőségű lesz.

 

Például még az alkalmi AutoCAD LT-felhasználók is szembesülhetnek a PDF-fájlok exportálásának, a digitális térképeken történő CAD-tervezés, vagy az önkormányzat egyes irodáitól származó akár DGN tervezési adatok beolvasásának kérdésével. Az AutoCAD LT-vel ezek a feladatok nem jelentenek problémát, mivel azok ugyanúgy működnek, ugyanazokat a bevált illesztőprogramokat használják, mint az AutoCAD esetében. Az ilyen típusú fájlok importálási, exportálási és rávetítési műveletei korábbi tapasztalataim alapján az olcsó vagy ingyenes termékekből hiányozhatnak, vagy a végrehajtásuk gyenge minőségű lesz.

 

Kérdések, amelyeket mindenképpen tegyen fel magának:

Mit jelent e lehetőségek hiánya a tipikus projektek munkafolyamataiban? Mennyi időt tölt el a másik program ilyen típusú hiányosságainak esetében a megfelelő illesztőprogramok és átalakítók keresésével? Hajlandó korlátozott képességekkel együttélni, csak hogy „ingyenes” programot használhasson?


5. Az AutoCAD LT szinte már ingyen van

Egy boríték hátoldalán is összeállíthatunk egy durva becslést annak bizonyítására, hogy az AutoCAD LT használata valójában kevesebbe kerülhet, mint egy ingyenes programé. A számításokhoz a következő értékeket használjuk:

 

Az AutoCAD LT használatának éves költsége felhasználónként 380 eur (az Autodesk által javasolt kiskereskedelmi ár).

Egy AutoCAD LT felhasználói esetében számoljunk 40 eur/óra költséggel

 

Most nézzük az alábbi időtartam-becsléseket arra az esetre, ha az AutoCAD LT helyett egy „ingyenes” CAD-programot választ. Megjegyzés: Minden tételnél az egy felhasználóra, éves viszonylatban megadott órák száma szerepel zárójelben:

 

  • Az adat-inkompatibilitásból eredő programhibák (4 óra)
  • A CAD-rendszergazda időráfordítása a fentiek elhárítására (2 óra)
  • A másik szoftverbe történő importálási/exportálási műveletek (4 óra)
  • A nem AutoCAD-specifikus parancsok elsajátítására tartott képzés (4 óra)

Teljes költség = 14 óra/felhasználó/év * 40 eur/óra = 560 eur/felhasználó/év

 

Saját tapasztalataim alapján azt hiszem, hogy a fentiekben megadott, 14 óra/felhasználó/év érték egy rendkívül óvatos becslés arra az időtartamra vonatkozóan, amennyit egy szervezet az olcsó/ingyenes CAD-programok használatából eredő problémákkal eltölt.

Kérdések, amelyeket mindenképpen tegyen fel magának:

Mikor válik a 380 eurós éves költség olcsóbbá az ingyenesnél? Válasz: Amikor az alternatív megoldás megvalósítási, támogatási és képzési költségei magasabbak az AutoCAD LT hasonló adatainál.

 

Posztunk első része itt olvasható: /oldal/ervek-az-autocad-lt-mellett

 

A teljes cikk PDF formában letölthető > 

Forrás: Az autodeskforum.hu cikke. "Az 5 legfontosabb érv az AutoCAD LT mellett a versenytársakkal szemben" kiadvány, szerző: Robert Green, tulajdonos, Robert Green Consulting

Robert Green 1991 óta nyújt CAD-menedzsmenttel kapcsolatos tanácsadási, programozási, képzési és műszaki szerkesztési szolgáltatásokat ügyfeleinek az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában. Végzettsége szerint gépészmérnök, aki 1985 óta számos mérnöki környezetben használ több népszerű CAD-eszközt.

Robert Green valós tapasztalatokkal rendelkezik a CAD-menedzsment területén, mivel valamennyi munkahelyén ő volt az „vezető-CAD-felhasználó”. Idővel egyre nagyobb lelkesedéssel vetette bele magát a CAD-menedzsmenttel kapcsolatos műszaki és képzési kihívásokba, így ma már CAD-rendszergazdákat oktat nyilvános előadásokon. Jól ismert a Cadalyst magazinban megjelenő, mélyenszántó cikkeiről, illetve könyvéről, amelynek címe: Expert CAD Management: The Complete Guide (megjelent a Sybex kiadásában). Amikor nem az írással foglalkozik, saját tanácsadói vállalkozását, a Robert Green Consultingot irányítja, amelynek központja Atlantában, Georgia államban található.


Kérdése van?
Kiss Árpád
Kiss Árpád
Stúdióvezető-helyettes, CAD tanácsadó, CAD oktató
arpad.kiss@terc.hu
+36 20 946 6514
scrollUp