logo

Házépítés költségei

Házépítés, házfelújítás költségeinek meghatározása

 

A TERC Kft. alaptevékenysége több mint 25 éve az építőipari norma- és egységárgyűjtemények és az ezeken alapuló számítástechnikai költségvetés-készítő, -kiíró programrendszerek (házépítés kalkulátor programok) fejlesztése és forgalmazása. Elsődlegesen a szakmának készülnek ezek a kiadványok és programok, mert bár a programrendszereink használata könnyen elsajátítható, de a több mint 319 000 tételes ÖN (Összevont Építőipari Normarendszer) adatbázisból már jóval nehezebb kiválasztani a megfelelő tételeket.

 

Egy jó költségvetéssel sokat lehet megtakarítani!

 

A családi ház építés költségeinek meghatározásához (magánszemélyek részére) régebben nem javasoltuk a programrendszereink megvételét, mert egy munkánál jóval kedvezőbb, ha egy szakembert bíznak meg a költségvetés (előkalkuláció, árajánlat) elkészítésére, mert az ár mellett a fő szempont a tudás, amit mindenképpen érdemes megfizetni. „Egy jó költségvetéssel többet lehet keresni, mint magával a munkával” mondják a kivitelezők és ez fordítva is igaz, mert egy jó költségvetéssel sokat lehet megtakarítani! Érdemes minden részletet előre rögzíteni és nem utólagosan vitatkozni vagy pereskedni. A terv, a műszaki leírás és a költségvetés szerves egységet képez, együtt tudják csak biztosítani a megrendelő és a kivitelező részére, hogy pontosan mit is értenek a szerződött munka alatt.

 

Tervezői költségvetés-kiírások készítésének fontossága!

 

Ismételten egyre fontosabb szerepet kap a tervezői költségvetés-kiírások készítése a terv mellé, amely az elmúlt években sajnos elhanyagolásra került. Ezek a tervezői árazatlan (tájékoztató jelleggel beárazott) kiírások magát a technológiát hivatottak megmutatni és a kivitelező szerepe lenne a konkrét anyagokkal ellátni és beárazni a költségvetést.

Sajnos ez a felállás sok esetben még mindig nem működik és a megrendelőnek kell megvívnia a harcot a kivitelezővel az árajánlattal kapcsolatban. Amennyiben nem a megrendelő adja az árazatlan költségvetést a kivitelező kezébe, akkor – ha készülnek tételes árajánlatok – akkor is nagyon nehéz az összehasonlításuk, hiszen nem egyforma technológiával oldják meg az adott munkákat és nehéz összehasonlítani a narancsot a banánnal, bár mindkettő gyümölcs. Másik nagy probléma, hogy az árajánlatok eltérő adatbázisok tételeiből, más programokkal készülnek, amelyek nem kompatibilisek egymással és reálisan nem lehet őket összehasonlítani (látszólag hasonló szövegkiírás alatt eltérő normaértékek vannak).

 

Miben tud a TERC Kft. az építtetőknek a házépítés, házfelújítás költségei meghatározásában, ellenőrzésében segíteni?

 

A TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró Programrendszer már nem csak a szakmai felhasználók részére íródott. Egy olyan házépítés kalkulátort szerettünk volna létrehozni, amelyet bárki – kedvező feltételek mellett – használhat a lakásfelújítás árak meghatározásához. A program sikeresen üzemel, mert a használata könnyen megtanulható, de a szakma tudás megtanítására a TERC Kft. nem vállalkozik és általában itt akadnak el a laikus felhasználók.

Jelenleg az alábbi módszereket szeretnénk javasolni a lakásfelújítás árak kiszámításához, valamint a házfelújítás költségeinek, házépítés költségeinek meghatározásához:

Készíttesse el a tervezővel az árazatlan költségvetést a TERC-ETALON programrendszerben, amelyet a kivitelezőknek lehet kiadni beárazásra. Itt a tervezőtől érdemes egy árazott költségvetést is kérni, hogy már előre tudjuk a beérkező árajánlatok nagyságrendi elvárását. Ennél a megoldásnál legegyszerűbb az összehasonlítás, mert mindenki ugyanarra a munkára adja be az árajánlatot.

Tervezői költségvetés hiányában érdemes megbízni egy építőipari szakembert, aki a tervek alapján elkészíti a költségvetést.

Költségvetés és szakmai segítség hiányában, mindenképpen a kivitelezőtől kell kérni egy tételes költségvetést. Ebben az esetben előre meg kell határozni, hogy milyen évjáratú adattárban vagy milyen programrendszerben kérik az árajánlatokat.

 

A TERC-ETALON összehasonlító moduljával minden egyszerűbb.

 

Az árajánlatok leellenőrzésére, összehasonlítására már most is nagy segítség az TERC-ETALON internetes programrendszer, amelyben ingyenesen kiírható a kiírás és kis költség fejében egy regisztráció után egyszerűen elvégezhető az árazási feladat is. Ebben az esetben természetesen csak arra vonatkozik a segítség, hogy az adott tételek anyagára és díja mennyire tér el a TERC Kft. központi áraihoz képest. A tételek normaidőket tartalmaznak, amelyeket egy rezsióradíjjal kiszorozva kapjuk meg a munkadíj oldalát. A rezsióradíjak meghatározásához a program súgójában talál munkanemenkénti segítséget. Az anyagárak a programban tájékoztató jellegű kiskereskedelmi átlagárak, amelyek nem tartalmazzák a fuvarköltséget és az áfát sem. Az árak beszerzési helytől, a beszerzendő mennyiségtől és a kedvezményektől függően jelentősen változhatnak (±10-30%).

Természetesen szakmai segítség nélkül a TERC-ETALON programrendszer fél siker, mert ahogy a bevezetőben említettük egy jó költségvetéssel többet lehet keresni mint a munkával, de még így is nagyobb az esélyünk egy kölcsönösen reális ár kiharcolására, mint tételes költségvetések nélkül.


Kérdése van?
Mátrai Zsófia
Mátrai Zsófia
Értékesítési ügyintéző
zsofia.matrai@terc.hu
06 (20) 318-3683
Király Gergő
Király Gergő
Értékesítési ügyintéző
gergo.kiraly@terc.hu
06 (70) 670-5198
Kuti Krisztina
Kuti Krisztina
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
krisztina.kuti@terc.hu
06 (70) 670-5195
Bényász Levente
Bényász Levente
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs
levente.benyasz@terc.hu
06 (20) 432-0107
Lóczi Miklós
Lóczi Miklós
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
miklos.loczi@terc.hu
06 (20) 401-5434
Nagy-Bátori Mónika
Nagy-Bátori Mónika
Ügyfélkapcsolati munkatárs
monika.nagy-batori@terc.hu
06 (20) 569-9441
Kovácsné Balogh Krisztina
Kovácsné Balogh Krisztina
Ügyfélkapcsolati munkatárs
krisztina.balogh@terc.hu
06 (30) 372-7387
scrollUp