logo

Önköltség 2008-2015

ÖNKÖLTSÉG Online Építőipari Költségvetés-készítő Programrendszer (Megszűnt!)
 

Az első online [ÖNKÖLTSÉG] Programrendszert a Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja [GVOP] keretében több mint két éves fejlesztőmunkával hoztuk létre 2008-ban. A fejlesztés során célunk volt egy olyan költségvetés-készítő programrendszer létrehozása, amely a lehetőségekhez képest maximálisan kihasználhatóvá teszi az internet adta előnyöket a felhasználók számára, háttérbe szorítva a honlapon történő szerkesztés technikai korlátait. Az ÖNKÖLTSÉG szemléletében, kinézetében, szolgáltatásaiban is eltért az eddigi asztali programjainktól köszönhető a kimondottan erre a programra összeállt új, fiatalos fejlesztői csapatnak. Természetesen az internet jellegéből adódó technikai korlátok miatt az online költségvetés-készítés sok tekintetben más, mint a számítógépen futtatható programváltozatok által biztosított lehetőségek. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy sikerült egy olyan online költségvetés-szerkesztőt alkotnunk, mely méltó módon állhat eddigi költségvetés-készítő programrendszereink sorába! Az ÖNKÖLTSÉG program 2008-ban íródott és felváltotta a 2013-ban megjelent TERC-ETALON programrendszer és frissítései.

Az ÖNKÖLTSÉG programon 2012-óta csak adatfrissítést végzünk, programfrissítésre már nincs lehetőségünk. Nem volt értelme két internetes programot fejleszteni és karbantartani, de úgy vagyunk vele, hogy amíg megbízhatóan működik, miért ne legyen egy alternatív megoldás az online programok piacán.   

 

Az ÖNKÖLTSÉG program helyett inkább a TERC-ETALON!
 

Az ÖNKÖLTSÉG program közeledik a végső „felvonása” felé. A TERC Kft. érdeke, hogy minél tovább üzemeltesse a programrendszert, de nem mindenáron! A program üzemeltetése és az adattár karbantartása 2008 óta már rutinfeladattá vált az évek során. A külső tényezők, amelyek az internetes programok működését negatívan befolyásolják, lassan javításukra bezárulnak a „kiskapuk” és az áthidaló megoldások. Hiába a program adattárának folyamatos frissítése a program karbantartása nélkül sajnos kevés. Az ÖNKÖLTSÉG program 2008-ban íródott és felváltotta a 2010-ben és a 2013-ban megjelent TERC-ETALON programrendszer és frissítései. Nincs értelme két internetes programot fejleszteni és karbantartani, de úgy voltunk vele, hogy amíg megbízhatóan működik, miért ne legyen.    

A TERC Kft. 2014 júniusától egy új nagyteljesítményű szervert bérel, amelyen összevonja az internetes szolgáltatásait (www.terc.huwww.terc-etalon.huwww.onkoltseg.hu). Az új szerverre való átállásnak a főbb okai a biztonság (itt csak a saját anyagaink lesznek), a gyorsaság, az átláthatóság, a mentés-visszaállítás, valamint a lehető legnagyobb függetlenség volt. A programok áttelepítésénél szembesültünk, hogy bizonyos programunk felett eljárt az idő és a fejlesztő rendszerük frissítése nélkül nem garantálható a programok biztonságos működése. Valószínű, hogy jelenleg sikerült a biztonság feladása nélkül az átállás, de hogy ez meddig tartható fenn ez arra senki semminemű garanciát nem vállal. Ez lehet pár hónap, de akár több év is míg működőképes marad az ÖNKÖLTSÉG program.
 

Kétféle végkifejlete lehet a program sorsának:
 

Valamelyik programfunkció nem működik tovább (felhasználó részére használhatatlanná válik a program), és javítását nem tudjuk, vagy már anyagilag nem éri meg megcsinálni.

Az ÖN adattár biztonságát és a felhasználók személyes adatait, költségvetéseit veszélyeztető tényező a program azonnali leállítását jelenti. Jelenleg az internetes programok az éves program árbevétel 2%-át sem haladják meg cégünknél ezért a legkisebb kockázat felmerülésénél, a kisebbik rosszat fogjuk választani, azaz az ÖNKÖLTSÉG program beszüntetését.  

Minden ÖNKÖLTSÉG programfelhasználónknak javasoljuk a TERC-ETALON programra történő mihamarabbi átállást, mert nem tudjuk garantálni az ÖNKÖLTSÉG program hosszú távú problémamentes működését.  A TERC-ETALON rendszer tervezésekor már tanultunk az ÖNKÖLTSÉG kötöttségeiből és olyan fejlesztőrendszert választottunk, amelynél a külső tényezők, fejlesztések nem befolyásolják a program mindennapos működését. A program már most sokkal többet tud, mint az ÖNKÖLTSÉG és folyamatos a fejlesztése, karbantartása.

 

Véglegesen megszűnt az ÖNKÖLTSÉG program!

 

Az ÖNKÖLTSÉG program 2017 tavaszán, 9 év után véglegesen leállt! Az új szerverkörnyezetbe már nem tudtuk átütetni a programot, ezért teljesen megszűnt az elérése a napokban (az ígéretünket több mint egy évvel sikerült kitoldani a program üzemeltetésével kapcsolatban).

Az ÖNKÖLTSÉG program „leépítését” (végleges megszüntetését) több lépésben terveztük. 2015. augusztus 31-ig lehetett a programrendszerbe regisztrálni az új felhasználóknak, szeptember 1-től már csak régi regisztrált felhasználók léphetnek be a programba. 2016. január 12-ig lehetett előfizetni a program szolgáltatásaira, ezután már csak a meglévő TERC pontokat lehet felhasználni. 2016. január 4-én megkapja a program az utolsó (2016/1-es) ÖN adattárfrissítését és 2017. március 31-én véglegesen töröltük a program elérhetőségét.

 

Tovább a TERC-ETALON programrendszerre.

 


Kérdése van?
Mátrai Zsófia
Mátrai Zsófia
Értékesítési ügyintéző
zsofia.matrai@terc.hu
06 (20) 318-3683
Király Gergő
Király Gergő
Értékesítési ügyintéző
gergo.kiraly@terc.hu
06 (70) 670-5198
Kuti Krisztina
Kuti Krisztina
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
krisztina.kuti@terc.hu
06 (70) 670-5195
Bényász Levente
Bényász Levente
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs
levente.benyasz@terc.hu
06 (20) 432-0107
Lóczi Miklós
Lóczi Miklós
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
miklos.loczi@terc.hu
06 (20) 401-5434
Nagy-Bátori Mónika
Nagy-Bátori Mónika
Ügyfélkapcsolati munkatárs
monika.nagy-batori@terc.hu
06 (20) 569-9441
scrollUp