logo

Programfejlesztések 2014-ben

A struktúra jellegű adattár gyorsítása
 

A TERC V.I.P. 2014-es verziójában a struktúra jelleget öltő adattári ablak tartalmának betöltődésének ideje töredéke csökkent a korábban tapasztalt sebességhez képest. A gyorsulás nem csak az ÖN adattár tételeinek adabázisát, hanem egyéb elemeit is érinti - mint pl. a Saját adattár tételeit. A megnövelt sebesség hatására jóval gördülékenyebbé vált a munkamenet, ami a tételek kiválasztását illeti.

 

Lista nézet funkció
 

A TERC V.I.P. 2014 második negyedéves változatától elérhető a Lista nézet funkció (Nézet > Lista nézet), melynek lényege, hogy az aktív költségvetésének tételfelsorolását egy ablakon belül, listaként tudja megtekinteni. A listában kijelölt tétel részletes adatai megjelennek az ablak alsó részén, melyek szerkesztésére is lehetőség nyílik magán a felületen keresztül. A szolgáltatás elsődleges célja, hogy átláthatók és oszloponként sorba rendezhetők legyenek a tételek. Normál és fordított sorbarendezésre van lehetőség, amelynél egyből kiderülhetnek a be nem árazott, vagy problémás tételek.
 


 

Saját tételek importálása Excel állományból
 

A funkció segítségével egy Excel táblázatban letárolt tételek importálhatók a TERC V.I.P. Saját adattárába. A táblázatnak akár olyan formát is ölthet, mint egy hagyományos, a TERC V.I.P. programból kinyert költségvetés, de ezen felül plusz oszlopokat is tartalmazhat (pl. az Új/Felújítási árak meghatározásához). A táblázatból történő importálás a Saját adattár szerkesztésére szolgáló ablak Fájl > Excel állományból adattár importálása menüpontra kattintva indítható.
 


Excel import új funkciói
 

Korábban a TERC V.I.P. programban készített Excel táblázatok sajátossága volt, hogy kizárólag a régi formai megkötések alapján jöttek azok létre. Tehát minden esetben figyelembe vette, hogy a 2007-es Excelnél korábbi változatokban maximum 255 db karakter volt bevihető egy cellába.
Amennyiben a felhasználó gépére 2007-es, vagy annál újabb Excel program van feltelepítve, úgy a TERC V.I.P. 2014/1-es változatában aktívként használható beállítások segítségével elérhető, hogy a program egy cellába tegye az export során a teljes tételszöveget. ezen felül az is meghatározható, hogy a tételek felsorolásakor, azok közé szúrjon-e üres sorokat a TERC V.I.P. a táblázat létrehozásakor, avagy sem.

 

Funkcionális épületelemenkénti költségvetés:
 

A TERC V.I.P. SILVER és GOLD program 2014/1-es verziójától elérhető funkcióként jelent meg ezekben a „Funkcionális épületelemenkénti költségvetés” létrehozásának lehetősége, s vele együtt a hasonnevű adattár.

A „Funkcionális épületelemenkénti tételek” költségvetéseinek azt a szerepet szántuk, hogy ezek segítségével gyorsan és könnyedén legyen elvégezhető egy nagyságrendileg meghatározott költségbecslés, akár úgy is, hogy az építmény részletes terve még nem is került kidolgozásra.

A „Funkcionális épületelemenkénti adattár” tételeit a német DIN építőipari rendszerének mintájára hoztuk létre, amely a saját, az EU-s direktíváknak megfelelő Összevont Építőipari Normagyűjteményünk elemeiből épült össze. A német rendszert túllépve, egy annál jóval bővebb, az építőiparon belül több szakágat is felölelő „Költségcsoportosítási rendszer” kialakítása a célunk. Jelen új funkció bevezetésével szeretnénk a későbbiekben a lehetőséget megteremteni a többnyelvű (német és angol) költségbecslési adattárak hozzáféréséhez a TERC felhasználói számára. Ezzel az új „Költségcsoportosítási rendszer”segítségével szeretnénk még szorosabb kapcsolatot létrehozni a nyugat európai költségvetés-készítő szokásokkal.
 


Költségvetések Kontroll KBZ és KönyvCalc KCM fájlból történő importálása:
 

A funkció segítségével valamely, a KONTROLL adatbázisát használó programban (HunKalk, KönyvCalc) készült KBZ vagy KCM formátumú költségvetés importja - természetesen meghatározott szabályok, illetve kritériumok mellett - végezhető el.Kérdése van?
Mátrai Zsófia
Mátrai Zsófia
Értékesítési ügyintéző
zsofia.matrai@terc.hu
06 (20) 318-3683
Király Gergő
Király Gergő
Értékesítési ügyintéző
gergo.kiraly@terc.hu
06 (70) 670-5198
Kuti Krisztina
Kuti Krisztina
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
krisztina.kuti@terc.hu
06 (70) 670-5195
Bényász Levente
Bényász Levente
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs
levente.benyasz@terc.hu
06 (20) 432-0107
Lóczi Miklós
Lóczi Miklós
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
miklos.loczi@terc.hu
06 (20) 401-5434
Nagy-Bátori Mónika
Nagy-Bátori Mónika
Ügyfélkapcsolati munkatárs
monika.nagy-batori@terc.hu
06 (20) 569-9441
Kovácsné Balogh Krisztina
Kovácsné Balogh Krisztina
Ügyfélkapcsolati munkatárs
krisztina.balogh@terc.hu
06 (30) 372-7387
scrollUp