logo

Kérdőív BIM és algoritmus alapú folyamatok alkalmazására vonatkozóan

Kérdőív kitöltési lehetőség: https://forms.office.com/r/9x9DMgzKwd 

 

Máder Patrik Márk, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, Építészmérnök PhD doktorjelöltjének kutatása a BIM (építményinformációs modellezés / menedzsment) témaköréhez kapcsolódik. Disszertációjának címe „Algoritmussal támogatott BIM alapú tevékenységek az építőipar megvalósulási és megvalósítási folyamataiban”, amely során az algoritmusokkal elérhető hatékonyságnövelés aspektusait kutatja.

 

A kutatás és a felmérés nem is lehetne aktuálisabb, hiszen ha csak az elszabadult építőanyagárakra  gondolnak, jelenleg a hatékonyság és a gazdaságosság talán minden eddiginél fontosabb tényező az építőiparban.

Az ehhez szükséges munkafolyamatok alapjai már évtizedekkel korábban megteremtésre kerültek a számítógéppel segített tervezés (Computer Aided Design – CAD), majd az építményinformációs modellezés / menedzsment (Building Information Modeling / Management – BIM) megjelenésével. A lehetőségek azóta folyamatosan bővülnek és az építőipar, az építészet és az informatika tudományágak egyre szorosabb összefonódása figyelhető meg. A lehetőségek kihasználására irányuló módszertanok és a tervezési, kivitelezési, üzemeltetési folyamatok multidiszciplináris területté fejlődése állandóan új megoldásokat kíván.

Egyre több probléma hatékony megoldása informatika programsorokon alapuló módszerek, célszoftverek, automatizmust biztosító algoritmusok segítségével valósítható meg. Többek között az építmények szabad geometriai kialakítása, a gazdasági szempontoknak való megfelelési kényszer, a szerkezeti analízisek, valamint az optimalizációs folyamatok előtérbe kerülnek és sok esetben a megvalósítási és megvalósulási folyamatok fő irányát határozzák meg.

Ezekben a tevékenységekben a helyesen felépített és alkalmazott BIM alapú módszertanok a szakemberek segítségére lehetnek. A geometriai információk felhasználásán felül, a modellelemekbe és objektumokba eltárolásra kerülő adatok menedzsmentjével átláthatóbb és többcélú munkafolyamatok alakíthatók ki.

A teljesítendő feladatok a BIM módszertani sajátosságokat is figyelembe vevő, azokat kiegészítő, részben, vagy teljesen automatikus algoritmus alapú megoldások alkalmazásával is megközelíthetők. Az ilyenfajta munkavégzés sem újkeletű, azonban elterjedése manapság a BIM térhódításával és a tervező-, modellezőszoftverek képességeinek fejlődésével könnyebben hozzáférhetővé, és az objektumorientált, valamint vizuális programozási nyelveknek köszönhetően egyszerűbben alkalmazhatóvá vált.

Mindkét területre, az építményinformációs modellezésre és az algoritmizálásra is igaz, hogy az egyszerűbb műveletek már akár néhány órás gyakorlatot követően elsajátíthatók és önállóan alkalmazhatók, azonban a mélyebb szintű ismeretek komoly kompetenciát igényelnek. Ezek nagy része felsőfokú tanulmányok és egyéb speciális képzések során elsajátítható, majd a valós projektekben történő mindennapos alkalmazás során teljesednek ki igazán.

 

A tématerületekhez kapcsolódóan a doktorandusz kéri, hogy amennyiben Önök műszaki jellegű felsőoktatási képzésben (építész, építészmérnök, építőmérnök, gépészmérnök stb.) részt vevő hallgatók, vagy ilyen területen szerzett végzettséggel rendelkező, műszaki területen aktívan dolgozó kollégák, az alábbi 10 percet igénylő BIM és parametrikus / algoritmus alapú tevékenységekkel kapcsolatos kérdőív név nélküli kitöltésével és munkatársaik körében történő terjesztésével támogassák a kutatást.

Kérjük, segítsék a kolléga munkáját.

Kitöltöm a kérdőívet


Köszönjük.

scrollUp