logo

Nehezen követhető anyagárak

Hatalmas árváltozás az anyagárakban
Az elmúlt hónapokban drasztikus és sokszor követhetetlen anyagár-emelkedés figyelhető meg az építőiparban, amelyet tapasztalataink szerint a velünk szerződött gyártók és/vagy kizárólagos forgalmazók az alábbiak szerint próbálták és próbálják kezelni:
  • Százalékos emelést kérnek végrehajtani az adattárban szereplő termékeikre, azzal az indokkal, hogy a jelenlegi helyzetben a heti/havi árváltozásokat így a legegyszerűbb valamilyen szinten reálisan követni és kezelni.
  • Többen kivárnak és nem szolgáltatnak új áradatokat felénk, amíg nem mérséklődik vagy rendeződik a kialakult helyzet, mert nekik is nehéz követni a külföldről behozott alapanyagok ármozgását és az Euro ingadozását.
  • Több cégnek is visszaküldtük már a kapott árlistát felülvizsgálatra, mert irreális változásokat vettünk észre (pl.: termékcsaládon belüli hullámzó áremelkedést, két vagy sok esetben három számjegyű százalékos eltérést stb.). Mindegyik esetben megköszönték észrevételünket és azonnal cserélték a honlapjukon is megtalálható árlistájukat. Ez is jól mutatja, hogy a cégek általában több hetes előkészítés és ellenőrzés után adják ki friss árlistájukat évente egy vagy esetleg két alkalommal, de a mostani kaotikus helyzetből adódóan kapkodnak, és ezzel megnövekszik a hibalehetőség.
  • Természetesen sok gyártó a megszokott módon szolgáltatta felénk az áraikat, náluk nem is volt annyi hiba és a folyamatos karbantartásnak köszönhetően az árak sem egy lépésben ugrottak meg drasztikusan.

A fenti problémák ellenére a TERC adattári dolgozói próbálják a lehető legjobb tudásuk szerint az árakat ellenőrizni és felülvizsgálni, de ismételten jelezni szeretnénk, hogy tájékozódjanak a piacon és vegyék figyelembe, hogy:
 
Áraink tájékoztató jellegűek, matematikailag képzett, súlyozott, átalagosított, nettó listaárat tartalmaznak!


A V.I.P. klubtagoknak az esedékes árak adatszolgáltatása július 20-án megtörtént, de ettől függetlenül várjuk a szerződő partnereink jelentkezését árfrissítés céljából, mert a nagy áreltérések leegyeztetése után, akár már másnap ki tudjuk küldeni a felhasználóknak az online TERC-ETALON programunkba.
Ez a gyártókkal kötött szerződéseink és együttműködési megállapodásunk értelmében díjmentes szolgáltatásunk, amivel évente többször is élhetnek.
 

A május végi adattári zárás óta az alábbi gyártók éltek az ingyenes árfrissítés lehetőségével:

 

Végezetül, figyelmükbe ajánljuk a Magyar Közlöny 130. számát (2021. július 8., csütörtök), ahol a Magyar Kormány által tett, építőipari anyagárakra vonatkozó intézkedéseikről részletesebben is olvashatnak.

scrollUp