logo

Különleges tartószerkezetek

 

A Müncheni Olimpiai Stadiont az 1972-es nyári olimpiai játékokra építették, a bajor főváros keleti részén elterülő Olimpiai Park központjában. A földbe mélyedést ástak, a kitermelt anyagból pedig arénát képeztek a mélyebben fekvő terület körül. A stadion déli lelátóját napfénytetővel védték a napsugarak ellen. A hatalmas héjszerkezet tervezője a zseniális Otto Frei szerkezettervező mérnök. Ma is a világ egyik legjobb stadionja, számos későbbi épülethez szolgált mintaként.

A nagy támaszközök áthidalása minden korban próbára tette az embert, aki folyamatosan kísérletezett a szerkezetekkel és anyagokkal. Ma számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, amiket tudományos módszerekkel, statikai számításokkal tudunk optimálisan méretezni is. Ez a könyv a sok lehetséges szerkezeti megoldást rendszerezi.

A kötet hat fejezetből áll. Az első a nagy támaszközű hajlított tartókkal foglalkozik, a második a térbeli görbült felületek erőjátékát mutatja be a vasbeton héjakon keresztül. A következő fejezetek jellegzetes térbeli görbült szerkezeteket ismertetnek: a téglaboltozatok, a kötélszerkezetek és a ponyvaszerkezetek következnek. A záró fejezet a térbeli rácsostartókat mutatja be, amelyeknél kicsit visszakanyarodik a hajlított szerkezetek világába is. A fenti tagolást a szerkezetek erőjátéka és geometriája közötti kapcsolaton alapuló sematikus csoportosítása indokolja. A fejezetek egymás után egyre komplexebb szerkezeti modelleket mutatnak be: gerenda, lemez, héj. Az utolsó, térrácsokkal foglalkozó fejezet a korábbiakban leírt szerkezeti modellek szintézisére, összehasonlítására is lehetőséget ad.

A Különleges tartószerkezetek elsősorban tankönyv, de elengedhetetlen szakkönyv statikusoknak és építészeknek egyaránt, akik a szokásosnál nagyobb vagy a megszokottól eltérő formájú épületek tervezésére kapnak megbízást.

 

További könyveink >>

 

Webshop
Hegyi Dezső-Gáspár Orsolya-Fehér Eszter

Különleges tartószerkezetek

6 090 Ft
4 872 Ft

 

 
Kérdése van?
Lévai-Kanyó Judit
Lévai-Kanyó Judit
Szakkönyvkiadó üzletág vezető
judit.levai-kanyo@terc.hu
+36 20 914 7158
Augusztini-Szekeres Judit
Augusztini-Szekeres Judit
Kereskedelmi és marketingvezető
judit.szekeres@terc.hu
+36 20 464 4342
Bernáth Klára
Bernáth Klára
Könyvesboltvezető
konyvrendeles@terc.hu
+36 70 670 5194
Pető Katalin
Pető Katalin
Kereskedelmi munkatárs - Ybl jegyzetbolt
katalin.peto@terc.hu
+36 30 381 66 93
scrollUp