logo

Vízálló festékek nemcsak mérnöki nyomtatókba

Vízálló festékek nemcsak mérnöki nyomtatókba

Itt az ősz, az esős, nyirkos idő, de az építkezések folynak, ki kell menni a terepre.

Honnan tudjuk, hogy egy nyomat ellenáll a vízpermetnek, és nem maszatolódik el? Sokszor elveszünk az információk, műszaki adatok halmazában.

Festékek- vízálló, nem vízálló?

A legtöbb nagyformátumú nyomtató vízbázisú festékkel a dolgozik: ezek ún. dye vagy pigment alapúak lehetnek.

Dye festékek: az erős fényt nem, vagy korlátozottan viselik el, pár hónap után a nyomatok fakulhatnak. A "dye" szerves kémiai színezék, mint szerves vegyület, bomlékony, innen a fakulásveszély. Ha víz éri az ezzel készült nyomatot, a munkánk elmaszatolódhat és így nem tudjuk kint az építkezésen használni az ezzel nyomtatott terveket.

A pigment festékkel készült nyomatok alkalmasak eső és UV fény terhelés elviselésére. A pigment fémes jellegű vegyület, nem bomlik könnyen le, mint a dye. Vízpermettel szemben is ellenálló, nem mosódik el, tehát külső helyszínen, terepen is használhatók az így kinyomtatott tervek, nem probléma, ha elered az eső. Múzeumi körülmények közti élettartam pedig akár száz év is lehet, a direkt napsugárzást is elviselhetik hosszabb ideig.

Hogyan és milyen nyomtatóval érhetjük el ezeket a tartós színeket és éles vonalakat?

  Lucia TD festékek

      

A Canon imageprograf TM-200 és TM-300 nyomtatók összes festéke pigment alapú, továbbá, két féle fekete festéket használnak: matt feketét (MBK) és fotó feketét. (BK)

Ha nagyobb teljesítményű mérnöki nyomtatóra van szüksége, a Canon imageprograf TX-2100 (24in), TX-3100 (36 in) és a TX-4100 (44 in) berendezéseket ajánljuk.

A vízálló nyomatok nemcsak a mérnöki plottereknél fontosak és így nemcsak itt használhatóak, de a grafikai és fotó nyomtatás területén is.

A professzionális grafikai és fotónyomtatókról itt olvashat bővebben.

A Lucia TD festéknek köszönhetően sokkal élesebbek a vonalak és élénkebbek a színek, valamint igazán mély fekete megjelenítést eredményeznek a körülményektől függetlenül.  A festékcseppek nem terülnek el, mint más festékek esetében, így nincs elmosódás, átfolyás.

Kifogyott a festék valamelyik patronból?

Sokszor előfordulhat, hogy valamelyik patronban már nagyon kevés festék van, de folyamatosan nyomtatnunk kell. Hagyományos nyomtatóknál,  ha kifogy a patron, leáll a nyomtatás. Mivel nem tudjuk, hogy mennyire elgendő még a festék, emiatt inkább nem indítjuk el a következő munkát, hanem patront cserélünk.
Ezzel a megoldással festéket pazarlunk, mert ami még a patronban van, azt gyakorlatilag kidobjuk.

Ha viszont elindítjuk a következő nyomtatást a majdnem kifogyott festékkel, akkor pedig azt kockáztatjuk, hogy a nyomtatás befejezés előtt kifogy és leáll a nyomtatás. Ebben az esetben nemcsak  festéket, hanem papírt és időt is pazaroltunk.

Lehet nyomtatás közben patron cserélni? 

A Canon nyomtatók versenytársakkal szemben nagy előnye, hogy menet közben is lehet patront cserélni: folyamatosan dolgozhatunk, az ún Hot-swap technológia segítségének köszönhetően!

Hogyan működik?

A festékpatron alatt található egy alsó ún. „sub” tartály, ahol mindig marad festék. Ha kifogy a patron, jelez a nyomtató, de nem áll le a nyomtatás: az alsó tartályból használja tovább a festéket.

   

Miközben folyik a nyomtatás, kivesszük a kifogyott patront, behelyezzük az újat és nincs is más dolgunk.Egy csepp festék sem vész kárba. Nem dobunk ki papírt és nincs bosszúság.

Nézze meg CAD-stúdiónk Facebook oldalán, hogy megy ez a valóságban!

Ha nem hiszi, járjon utána, tapasztalja meg saját újonnan vásárolt Canon nyomtatójával ezeket a hiheteten előnyöket!

 

A részletekért keresse CAD stúdiónkat bizalommal!

Kapcsolat:

Dubois Andrea

Plotter termékfelelős

 andrea.dubois@terc.hu
 06 (1) 422-2571
 06 (20) 432-0702

scrollUp