logo

Zsugorodó városok avagy a kisvárosok jövője

szimmetria az epiteszetben

 

Városaink önszerveződő egységek, de a 2021-es egészségügyi világjárvány rámutatott sérülékenységükre.

„A városok állandó jellemzője a változás. Minden korban voltak olyanok, amelyek lépést tudtak tartani ezzel – politikai, hatalmi szerepet, népességet, erőforrásokat magukhoz vonzva – és voltak olyanok, amelyek nem voltak képesek rá. A 20. század utolsó évtizedeiben a globális folyamatok felerősítették a térbeli polarizációt: a „megacity” régiók elszívó hatása, valamint a politikai és földrajzi változások indikálták a mobilitás és a transzkontinentális vándorlás felerősödését. Ennek hatására szerte a világon alakultak és alakulnak ki hanyatló régiók, zsugorodó városok, ahogy Magyarországon is.

 
szimmetria az epiteszetben

A huszadik század végén megindult a városok minden elképzelést felülmúló gyors növekedése és térnyerése. A természeti környezet korlátossága, a társadalmi tér konfliktusai, a fizikai szövet elöregedése és a globális folyamatok rámutatnak a pusztán műszaki-mérnöki alapú városfejlesztés hiányosságaira. Ma már tisztán látszik, hogy a csupán az épületek formálására, az építészeti alkotásra épülő módszerek nem tudják kezelni a városi tér változásait, az együtt élő társadalom és gazdaság kölcsönhatásait.

A könyvben olyan példákat és megoldási javaslatokat keresünk, melyek a műszaki akciók – városfejlesztés, városrehabilitáció – mellett, vagy helyett tudnak eredményt elérni.” (Részlet a könyvből.)

Az építészeknek új megoldásokat kell találniuk, hogy segítsék a várost egy új egyensúly megtalálásában, eszközöket a jövő befolyásolására. A könyv hazai és nemzetközi városok példáit mutatja be, amelyek megélték vagy most élik meg ezt a helyzetet. Kiemeli azokat a lehetőségeket és eszközöket, amelyek a nemzetközi gyakorlatban segítettek a zsugorodással való együttélésben és erőt adtak a kilábaláshoz.

A helyi társadalom és az adott településen élő emberek boldogulásához az épített környezet alakításának eszközei mellett sok egyéb szempontot és megoldási lehetőséget számításba kell venniük. A könyv speciálisan a zsugorodás jeleit mutató magyar kis- és középvárosokban felhasználható eszközöket és példákat kívánja felmutatni.

 

További könyveink>>

 

Megveszem a könyvet


Zsugorodó városok
Alföldi György-Balázs Bálint-Balizs Dániel-Kurucz Olívia
5 800 Ft
4 640 Ft
kosárba

 

scrollUp