logo

Blokkok mértékegysége és beillesztési nagysága

Szerző: Kiss Árpádarpad.kiss@terc.hu / +36 (20) 946-6514


A blokkok nagymértékben gyorsítják a munkát.

Használatukhoz a legfontosabb, hogy a megfelelő méretben tudjuk őket elhelyezni. A cikkben részletesen bemutatom milyen gyakori problémákba ütköznek a felhasználók, és hogyan lehet ezeket elhárítani.


Probléma

 • Amikor egy blokkot, vagy xrefet illeszt be a rajzba, azt láthatóan rossz méretben helyezi be az AutoCAD, vagy behelyezés után méréskor rossz érték látható.
 • A példában a beillesztett sárga mosogató láthatóan sokkal nagyobb mint az épület.


Lehetséges okok

 • A blokk mértékegysége rosszul lett beállítva.
 • A rajz mértékegysége rosszul lett beállítva.
 • A blokk geometriája eredetileg rossz nagyságban volt megrajzolva.
 • A beillesztett objektumok méretezéséhez szükséges egyik rendszerváltozó rosszul van beállítva.

  


Megoldás

Lépésről lépésre végig mutatom milyen beállításokat szükséges leellenőrizni a hiba elhárításához.

MÉRTÉKEGYSÉG AZ ELŐRE GYÁRTOTT BLOKKOKBAN:

 • Az AutoCAD Eszközpalettáján (CTRL+3) vagy a Designcenterben (CTRL+2) előre gyártott blokkok, szimbólumok találhatók. Ezekben „gyárilag” be van állítva a blokk keletkezési mértékegysége:

 • A szemfülesek máris észrevehetik, hogy a Blokk mértékegysége: Hüvelyk! A következő Arány sor mutatja a hibát, mert itt 1 látszik! Az AutoCAD automatikusan a mértékegységnek megfelelően nagyítja a blokkot beillesztésnél. Ez most azt jelenti, hogy a rajz amibe beillesztek annak a mértékegysége vagy Hüvelyk, vagy Egység nélküli!   

 

 A RAJZ MÉRTÉKEGYSÉGÉNEK LEELLENŐRZÉSE:

 • Mérjük le a rajz egyik részletét! A gyorsmérés vagy a méretezés parancs használható. Az ábrán látszik, hogy a tárgyaló szélessége 828. Ebből egyértelműen következik hogy a rajz az cm-ben készült. 828 mm vagy 828 méter széles nem lehet egy tárgyaló!

 

 A RAJZ BEILLESZTÉSI MÉRTÉKEGYSÉGÉNEK BEÁLLÍTÁSA:

 • A parancssorba írja be a MÉRTEGYS parancsot. A mértékegység ablakban a Beszúrási lépték kezeli az aktuális rajzba beillesztéskor a blokkok nagyságát 
 • Ha az aktuális rajzban használt egységektől különböző egységekkel létrehozott blokkot vagy rajzot illeszt be, a beillesztési lépték kijavítja az eltérést. Ha a blokk eredetileg cm-ben keletkezett és az új rajz, amibe beilleszti például milliméterre, van beállítva, akkor az AutoCAD automatikusan 10 szeresére fogja felnagyítani.
 • Ha nem szeretné léptékezni a blokkot vagy a rajzot, adja meg az Egység nélkül beállítást.

A tárgyaló lemérésekor kiderítettem a cm-es egységet, ezért a listát legördítve a Centimétert kell kiválasztani!

 

 BLOKK ISMÉTELT BEILLESZTÉSE MEGVÁLTOZTATOTT MÉRTÉKEGYSÉG UTÁN:

 • A cm és a hüvelyk közt a váltószám 2,54. Látható, hogy a rajz beillesztési mértékegységének beállítása után már ezzel az aránnyal helyezi be a blokkot a rajzba a program. 

Blokk mértékegységének beállítása

MÉRTÉKEGYSÉG BEÁLLÍTÁSA BLOKK KÉSZÍTÉSNÉL:

 • Ha saját magunk készítünk blokkot akkor nekünk kell megadni a mértékegységét. Alapértelmezésként a rajz Beszúrási léptékénél megadott mértékegységet használja a program.

 

MÉRTÉKEGYSÉG UTÓLAGOS MEGVÁLTOZTATÁSA:

 • Ha blokk készítésnél elfelejtődött, vagy rossz a megadott mértékegység, akkor utólag a Blokkszerkesztőben ezt módosítani lehet. A blokkon duplán kattintva, majd Entert nyomva indul a Blokkszerkesztő. CTRL+1 kombinációval megnyitható a Tulajdonságablak.
 • Az ablak alján található a Mértékegység legördülő lista, ahol beállítható a kívánt egység. A fenti szalagmenü jobb oldalán a Blokkszerkesztő bezárása ikonra kattintva, majd Entert nyomva menthető a beállítás. 

 

 BEILLESZTÉSI ALAPÉRTÉK:

 • Ha nincs megadva a rajz és a blokk mértékegysége, az AutoCAD akkor alapértékeket vesz figyelembe. A Beállítások párbeszédpanel Felhasználói beállítások lapján a Forrástartalom mértékegysége és a Céltartalom mértékegysége beállításokat akkor használjuk, ha mind a forrás blokkban, mind a célrajzban a beillesztési lépték Egység nélkül opcióra van állítva:


Kérdése van?
Kiss Árpád
Kiss Árpád
Stúdióvezető-helyettes, CAD tanácsadó, CAD oktató
arpad.kiss@terc.hu
+36 20 946 6514
Porkoláb Bence
Porkoláb Bence
CAD szoftverfelelős, CAD oktatásszervező
bence.porkolab@terc.hu
+36 20 915 1886
scrollUp