logo

Jobb kommunikáció a BIM segítségével

Szerző: Kiss Árpád / arpad.kiss@terc.hu / +36 (20) 946-6514


A hatékony kommunikáció lehet a tervajánlat sikerének a kulcsa

A tervezési és jóváhagyási folyamat kulcsfontosságú része annak előrejelzése, hogy a lakók, látogatók és szomszédok hogyan fognak reagálni egy épületre, és hogyan fogják használni azt. „Az épület árnyékot vet majd a szomszédos parkra? Illeszkedni fog a téglahomlokzat a mellette lévő többi épülethez? Előfordulhat, hogy a fogadóterület túlzsúfolttá válik?”

A The Economist magazin* felmérése azt mutatta ki, hogy a nem megfelelő kommunikáció a termelékenység egyik legnagyobb akadálya az építőipari és kivitelezési szektorban. A tanulmány kihangsúlyozta az építőipari szakemberek, ügyfelek és befektetők közötti jobb kommunikáció fontosságát, és felvetette, hogy az épületinformáció-modellezés központi elemét jelentő 3D modellek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak ennek a kommunikációnak a javításában.

*Forrás: „Rethinking productivity across the construction industry” (A termelékenység újragondolása az építőiparban), Economist Intelligence Unit kutatási program, 2015. február 4.

Hogyan lehet megfelelni ezeknek a kommunikációs kihívásoknak?

A szomszédok nem tudják előre elképzelni, hogyan fog egy épület kinézni. Ha el szeretné kerülni az „ez sokkal nagyobb/kisebb/magasabb, mint gondoltam volna” típusú megjegyzéseket, és szeretné, ha egy terv már a megépítése előtt is jobban értelmezhető lenne, tegye azt „láthatóvá”, és ne hagyományos 2D tervek és metszetrajzok segítségével próbálja bemutatni.

A hagyományos 2D rajzokkal ellentétben a BIM-alapú látványtervek segítenek abban, hogy a projektben érdekeltek mindegyike maga elé tudja képzelni a tervkoncepciót, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e műszaki háttérrel vagy sem. Ha nem 2D rajzok alapján kell elképzelni a méretezést és azt, hogy egy terv hogyan illeszkedik a környezetébe, könnyebben és a félreértések elkerülésével oszthatja meg másokkal az épületterveket.

A modellek alapján különböző látványtervek, például állóképek, videofájlok és interaktív panorámaképek hozhatók létre. Az épületmodellek valós idejű tervfeltárásokhoz is használhatók, így a csapatok interaktívan tudják átnézni a terveket és kinagyítani azokat a részleteket, amelyeket közelebbről is meg szeretnének vizsgálni. Tegye tervét mindenki számára könnyen elképzelhetővé.

A projektek résztvevőinek több információra van szükségük

A BIM szoftverek segítségével nem csupán digitális 2D rajzok vagy számítógépes 3D modellek készíthetők el. Az épületmodellek kialakítása során a szoftver létrehozza az épületelemek geometriailag helyes és valósághűen viselkedő ábrázolásait, és figyelembe veszi az egyes elemek attribútumaira vonatkozó fontos információkat, például az anyag- és burkolati jellemzőket, a tűzveszélyességi osztályokat, a hőátbocsátási tényezőt és a hővezetési ellenállást. A modellek lehetővé teszik, hogy a felhasználók gyorsan, könnyen és költséghatékonyan hozhassák létre az épülettervek látványos és részletes látványterveit, például fotorealisztikus rendereléseket vagy animált bemutatósétákat.

A tervezők a BIM segítségével információban sokkal gazdag projektdokumentációt állíthatnak össze, amely kivágott metszeteket, bármilyen szögből készített 3D nézeteket vagy robbantott nézeteket is tartalmazhat. A terv ezen illusztrációi az alapul szolgáló 3D modell ábrázolásai, és a létrehozásuk nem igényel külön erőfeszítést. A BIM-eszközökkel létrehozott projektdokumentáció elősegíti a hatékonyabb kommunikációt az alvállalkozókkal, gyártókkal és épülettulajdonosokkal.

Az ügyfél nem tud döntésre jutni

A felületanyagok vagy az alkalmazott színek kiválasztásától egy épület tájolásának vagy az ablakok pozíciójának a meghatározásáig tervezési részletek olyan sorával kell szembenézni, amelyekben nehéz döntésre jutni. Mivel nem tudják maguk elé képzelni, hogy a különböző lehetőségek a valóságban hogyan néznek majd ki, a döntéshozóknak nem mindig sikerül jól dönteniük. A javítások és átépítések sokba kerülnek.

A modellek segítségével azonban gyorsan ki lehet próbálni és ki is lehet értékelni a különböző tervváltozatokat. A BIM szoftver lehetővé teszi, hogy a tervezők egyetlen modellen belül könnyedén létrehozhassák egy terv összetevőinek különböző változatait, például egy épület különféle tájolásait, másféle ablakelrendezést, vagy különböző belső burkolatokat.

A felhasználók nem csak a felületanyagok és burkolatok különböző változatai között válthatnak, de elemzéseket is végrehajthatnak, előzetes dokumentációt állíthatnak össze, anyag-mennyiségszámításokat végezhetnek a költségek megbecsüléséhez, vagy virtuális bemutatósétákat tarthatnak, hogy összevethessék a különböző tervváltozatokat.

Ha a közösség ellenállása késlelteti a jóváhagyási folyamatot

Az új fejlesztések vagy nagy építkezési projektek nem mindig nyerik el mindenki tetszését, és a helyi lakosok és közösségi csoportok sokféle, a biztonsággal, hozzáférhetőséggel, az ingatlan értékével és egyéb tényezőkkel kapcsolatos aggodalmakat fogalmazhatnak meg. Mind a közösségek, mind az engedélyeket kiadó jóváhagyó testületek a projekt megépülése előtt kapott információk alapján formálnak véleményt és hoznak döntéseket.

A cövekek és a vízfestmények általában nem elegendők ahhoz, hogy megfelelően érzékeltessék egy épület hatását az azt körülvevő területre. A BIM-folyamatok és modellalapú látványtervek segítségével a tervezők kontextusba helyezhetik a tervajánlatot a közösség tagjai és a döntéshozók számára, ami elősegíti a projekt jobb megértését, elfogadtatását és jóváhagyását.

A látványterveknek köszönhetően a különböző tervváltozatok egymás mellett mutathatók be, így az érdekelt felek összehasonlíthatják a különböző tervkoncepciókat, és felmérhetik, hogy azok hogyan befolyásolják a projekt végeredményét. A kormányzati és közösségi hivatalok nagyobb valószínűséggel adják ki a kívánt engedélyeket, ha a BIM alapú látványterveknek köszönhetően jobban átláthatják a javasolt projekteket.

Az ügyfél elégedetlen

Ha a tervkoncepciókat kizárólag 2D terveken és homlokzatrajzokon ismerteti az ügyfelekkel és tulajdonosokkal, az félreértésekhez, késedelmekhez és átdolgozásokhoz vezethet. Az is előfordulhat, hogy az ügyfél elégedetlen lesz a végeredménnyel, így az érintett cégek nem számíthatnak tőle további megrendelésekre.

A fotorealisztikus látványtervek és valós idejű modellvizsgálatok segítségével az ügyfelek pontosabban maguk elé képzelhetik és jobban átláthatják a projekt tervkoncepcióit, és gyorsabban juthatnak döntésre. A tervezési folyamat végén az ügyfelek tisztában lesznek azzal, hogy mihez adták a beleegyezésüket, így elégedettek lesznek a tervezőcéggel és az eredményül kapott épülettel egyaránt.

Jobb kommunikáció a BIM segítségével

A projektrenderelések és animációk hatékonyan használhatók az épülettervezési elképzelések megvizsgálására, ellenőrzésére és bemutatására. A BIM-alapú látványtervek elősegítik a döntéshozatalt, a kivitelezhetőségi problémák kimutatását, és az egyes tervváltozatok működőképességének az összehasonlítását. Azzal, hogy lehetővé teszi az épülettervekkel kapcsolatos pontos és hatékony kommunikációt az építők és a projekt érdekelt felei között, a BIM elősegíti a tervezési és jóváhagyási folyamatok leegyszerűsítését, és az egyes projektek kimenetele is pontosabban megjósolhatóvá válik.

Forrás: autodeskforum.hu


Kérdése van?
Kiss Árpád
Kiss Árpád
Stúdióvezető-helyettes, CAD tanácsadó, CAD oktató
arpad.kiss@terc.hu
+36 20 946 6514
scrollUp