logo

Komplex technológiai innováció

Komplex technológiai innováció a TERC Kft.-nél

Vállalkozásunk az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszerében elnyerte a "Komplex technológiai innováció a TERC Kft-nél" című, KMOP-1.1.4-11/A-2012-0055 jelű pályázatot. Ennek keretében 2013-2014. években az ÖN adattár további munkanemeinek és a komplex tételek kidolgozása mellett a hozzájuk tartozó új internetes költségvetés-készítő és -kiíró szoftvercsalád fejlesztésére nyílt lehetőségünk.

A TERC Kft. két és fél évtizede fejleszt költségvetés-készítő, -kiíró programrendszereket. A technika fejlődése és az igények folyamatos változása miatt mára már az internetes programok használata egyre erősödik (a mindennapjaink részévé vált) és meggyőződésünk, hogy az internet alapú programoké a jövő. Mint az asztali programrendszereinknél (TERC V.I.P.), úgy az interneten is szeretnénk egy egységes rendszert létrehozni.

Fő célunk egy olyan online internetes programrendszercsalád kifejlesztése, amelyet a kiírók (közbeszerzési eljárások során is), kivitelezők, tervezők, beruházók, anyaggyártók és a magánszemélyek (nem szakmai felhasználók) is egyszerre használhatnak. Tehát a teljes munkafolyamatot egy online programrendszerben le lehessen kezelni az ötlettől a megvalósulásig az építőipar minden résztvevője számára.

 

A pályázat segítségével az alábbi főbb célokat kívánjuk megvalósítani:

1. TERC-ETALON Programrendszer továbbfejlesztése

A TERC-ETALON Programrendszer továbbfejlesztésének elsődleges célja, hogy az elmúlt évek üzemelési időszakban hozzánk eljutott több ezer észrevétel alapján új funkciókkal bővítsük a programrendszert és továbbra is biztosítsuk az alaprendszer INGYENES használatát a közbeszerzési kiírók számára. Ugyanakkor olyan többletfunkciókkal is ellátjuk a programrendszert (beárazás lehetősége, közbeszerzési tender- és összehasonlító modul kifejlesztése), amelyek már fizetős szolgáltatásként jelennek meg. A TERC Kft. több mint két évtizede fejleszt költségvetés-készítő, -kiíró programrendszereket. A technika fejlődése és az igények folyamatos változása miatt mára már az internetes programok használata egyre erősödik (a mindennapjaink részévé vált) és meggyőződésünk, hogy az internet alapú programoké a jövő. Mint az asztali programrendszereinknél (TERC V.I.P.), úgy az interneten is szeretnénk egy egységes rendszert létrehozni.

A projekt keretein belül nevezett fejlesztés funkcionális célkitűzései a következők:

Az ÖNKÖLTSÉG, a TERC-ETALON és a TERC V.I.P. programrendszerek funkcióinak összevonása egy új kinézetű (kezelőfelületű) és komplex tudású programrendszerbe.

Tender-  és összehasonlítási modulok kifejlesztése (közbeszerzési ajánlatok összehasonlítását, elemzését végző funkciókkal).

Árajánlatok közvetlen beárazása a rendszeren belül az anyaggyártó és kereskedő cégek információi valamint a mennyiségi adatok figyelembevételével.

Fejlettebb exportálási lehetőségek biztosítása.

Fizetős és nem fizetős felhasználók eltérő szolgáltatásainak bevezetése.

Biztonságos, gyors és egyszerű online fizetési megoldások alkalmazása.

Az anyaggyártó cégek egyedi felületeinek kidolgozása, egyedi árak megadásának lehetősége (akciós ár), adatkarbantartás biztosítása.

Az ÖN adattár belső fejlesztési rendszerének összekötése a gyártó cégekkel, a napi kapcsolat megteremtése (adatkarbantartás, új anyagok bevitele, árfrissítés).

2. ÖN adattár továbbfejlesztése

Az alábbi új munkanemek az utóbbi 20 évben nem jelentek meg normagyűjtemény formájában vagy eddig még sohasem kerültek normázásra, melyeket a projekt során fogunk kidolgozni: Bontás, építőanyagok újrahasznosítása, Mezőgazdasági létesítmények, Alagútépítés, Hídépítés, Megújuló energiahasznosító berendezések, Felsővezetékek, Uszodatechnika, Beépített szállító- és emelőberendezések, felvonók, Akadálymentesítés, Környezetvédelmi berendezések, Alpintechnika, Passzívház.

3. Komplex tételek kidolgozása

A komplex tételekhez megalkotott új struktúra szemléletében hasonló a DIN 276 szabványban található költségcsoportosítási rendszerhez. A komplex tételeket csak az ÖN normaadattár tételeiből vonjuk össze, amelyek a költségvetésekben, mint komplex tétel vagy kibontva ÖN tételként kerülhetnek rögzítésre.

E rendszer lehetőséget ad az ÖN adatbázisán való tervezésre nagyobb aggregáltságú folyamatok szintjén, az ÖN pontosságának, megbízhatóságának megtartásával.

A komplex adattári struktúra, az adattári tételek és a vállalkozások profiljának megfelelően kidolgozott „saját” komplex tételek jelentős segítséget nyújthatnak az árajánlatok gyors elkészítésében.

A TERC Kft. V.I.P. programrendszere, a korábbi KING költségvetés-készítő programhoz hasonlóan lehetőséget ad az úgynevezett „komplex tételek” képzésére. Ezzel a lehetőséggel élve, egy komplex technológiai folyamat (például vasbeton gerenda készítése tétel, magába foglalhatja az elkészítéshez szükséges tételeket, úgymint zsaluzás, vasszerelés, betonozás, kizsaluzás), építési folyamat vagy akár részfolyamat szintjén is lehet költséget tervezni (például alapozás, a szükséges földmunkával, a zsaluzással, betonozással, földvisszatöltéssel, annak tömörítésével).

4. Anyaggyártói egyedi programrendszerek kifejlesztése

Egy új felhasználási utat nyit meg az anyaggyártók egyedi programja, melynél az anyaggyártó cég vállalja a program használati díját és térítésmentesen biztosítja partnerei részére a költségvetés-készítő programrendszer használatát. Természetesen ezen programok tételadattára az ÖN normarendszer adott gyártói tételeinek szűkített adatbázisát tartalmazza.

5. Naprakész anyagárak közvetlen a gyártóktól, kereskedőktől

Az egyedi programrendszereiknél a gyártók, kereskedők rögzíthetik a saját áraikat, olyan gyakorisággal, ahogy az számukra kedvező. A felhasználó a költségvetését rendszeren belül elküldheti beárazásra, ahol a gyártó már a mennyiségi adatok alapján tudja megadni az aktuális árakat, a fuvarozási és szállítási költségek figyelembevételével.

Tovább a pályázat lezárása és eredményei oldalra.

A projekt időtartalma:
2013.01.02.-2014.09.30.

Támogatás összege:
54.343.082 Ft

Kedvezményezett neve és elérhetősége:
TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

1149 Budapest, Pillangó park 9.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
MAG-Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.

06/40-200-617
info@magzrt.hu
www.magzrt.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
06/40-638-638
nfu@nfu.gov.hu
www.nfu.hu


scrollUp