logo

FÉMIR és az ÉN (ÉNK) között

Különbség a FÉMIR és az ÉN adattárak között

 

Az ÉN Normagyűjtemény egy köteten belül tartalmazza az új és a felújítási munkákra vonatkozó normákat, erőforrásokat. Egységes feltételek alkalmazásával lettek a normaértékek meghatározva (belső anyagmozgatás, szállítási, bedolgozási veszteségek, segédanyagok stb.), melyek következtében a korábbi normaértékekhez képest eltérések tapasztalhatók. Az elmúlt 20 év során az építési termékek széles választékának megjelenése, a termékstruktúra megváltozása, a technológiai fejlődés megköveteli, hogy folyamatosan fejlesszük (több mint 100.000 új tétel, tételváltozat) az adattárakat, melynek következtében a tétel főcsoport számok kivételével a cikkszámrendszer megváltozott.

 

ÉN-ÉNK hasonlóságok, eltérések

 

Az ÉN - ÉNK alapkötetek 1994-ben jelentek meg, a kiegészítő kötetek 1996-ban, majd 1998-tól folyamatosan az alapkötetekkel összevont kiadások, melyek tartalmazzák az új tételeket, technológiákat (az elmúlt 10 év során megtriplázódott a tételadattár!). Az ÉN-ÉNK adattár fejlesztése 2004-ben befejeződött, már csak a megszokott áraktualizáláson esik keresztül.

                             

ÉN-ÉNK hasonlóságok: ÉN-ÉNK eltérések:
azonos normafeltételek alkalmazása, az ÉNK gépi erőforrás szükségletet nem ad meg (rezsióradíj tartalmazza),
általános, valamint munkanemenkénti útmutató, mely tartalmazza az erőforrás szükségletek, a mennyiség-meghatározás és felmérés szabályait,

az ÉNK erőforrás adatai figyelembe veszik a kisvállalkozói munkavégzés eltérő körülményeit,

tételenként a munkafolyamatok részletezése, az ÉN normarendszer több munkanemeket tartalmaz, tétel és tételváltozat száma jelentősen magasabb (150.000,- tétel, tételváltozat ebből ÉN 60%, ÉNK 40%),
az erőforrások megnevezése, mennyiségei, új és felújítási munkákra egyaránt, új anyagokkal, technológiákkal folyamatosan bővülő adattárak már csak az ÉN rendszerében találhatók meg.
anyagra utaló, 7 pozíciós tételváltozati számok.  

 


Kérdése van?
Gáspár Levente
Gáspár Levente
Okl. épületgépész mérnök, adattár-fejlesztési vezető
levente.gaspar@terc.hu
06 (20) 929-4619
Németh Antal
Németh Antal
Okl. villamosmérnök, adattár-fejlesztési munkatárs
antal.nemeth@terc.hu
06 (20) 464-4374
Al Rida Rami
Al Rida Rami
Okl. építész, adattár-fejlesztési munkatárs
rami.alrida@terc.hu
06 (70) 670-5192
Atkári Erika
Atkári Erika
Szakinformációs- adminisztratív vezető
erika.atkari@terc.hu
06 (70) 670-5191
Hernádi Zsolt
Hernádi Zsolt
Adattárfejlesztési munkatárs
zsolt.hernadi@terc.hu
06 (20) 915-5835
scrollUp