logo

Öt AutoCAD-tipp

Mindenki szeretne rövidebb idő alatt több munkát elvégezni, hogy az értékteremtő feladatokra, például a tervezésre és a mérnöki munkára összpontosíthasson

A problémát az jelenti, hogy rengeteg időt és energiát visz el az, hogy kísérletezgetünk az egyes feladatok különböző végrehajtási lehetőségeivel.

Ebben a bejegyzésben öt egyszerű tippet szeretnék bemutatni, amelyek segítenek felgyorsítani az AutoCAD-rajzok készítését, ugyanakkor nem igényelnek nagyobb időbefektetést.

 

1. Parancssori gyorsbillentyűk

Egyes AutoCAD-felhasználók tudják, hogy a parancssori felület jelenti az AutoCAD-parancsok használatának leggyorsabb módját.

Nem érdemes azzal próbálkoznia, hogy egyszerre megtanulja a több mint 800 AutoCAD-parancsot. Írja fel az alábbi egyszerű listát egy cetlire, ragassza fel a képernyő mellé, és tanulja meg őket – így fejlesztheti a memóriáját is.

Ne feledje, hogy a SZÓKÖZ billentyű funkciója azonos az ENTER billentyűével. Gyorsabb megoldást kínál, és a hüvelykujjával is lenyomhatja (a szóköz billentyű kattogásáról ismerhető fel a termelékeny CAD-iroda!).

 

VO = Vonal

BS = Bszöveg

MO = Mozgatás

SZV = Szétvet

K = Kör

LK = Lekerekítés

NY = Nyújtás

B = Blokk

TE = Téglalap

EG = Egyesítés

LE = Léptékezés

C = Csoport

I = Ív

P = Eltolás

SF = Sraffozás

BE = Blokk beszúrása

SPL = Spline

M = Másolás

R = Radír

FO = Fóliakezelő

 

Bónusztipp: jegyezze fel a rendszeresen használt parancsokat, és adja hozzá őket a listához. Hamarosan képes lesz a legtöbbet kihozni a billentyűkből.

 

 

2. A billentyűzet gyorsbillentyűi

Az egyik kéznek tehát biztos helye van a billentyűzeten – tartsuk is ott. Az AutoCAD programban számos parancs indítható a billentyűzet használatával, a parancssori felület nélkül is.

Az alábbi lista felsorolja a legfontosabbakat.

CTRL+S = Mentés

CTRL+C = Másolás

CTRL+P = Nyomtatás

CTRL+V = Beillesztés

CTRL+H = Csoportos kiválasztás be- és kikapcsolása

CTRL+TAB = Váltás a következő megnyitott DWG-fájlra

CTRL+0 = Tiszta képernyő

CTRL+PAGEUP = Váltás a következő elrendezés lapra

CTRL+N = Új rajz

F1 = Súgó

CTRL+O = Rajz megnyitása

ESC = Parancs megszakítása

 

Bónusztipp: pihentesse a kisujját a CTRL billentyűn. A mutatóujját pedig az S billentyűn. Legyen ez a billentyűzetet kezelő kéz alapvető pihenő helyzete.

Amikor parancsok sorozatát hajtja végre, helyezze vissza az ujjait ebbe a pozícióba, és a CTRL+S kombináció lenyomásával mentse el a munkáját. Ne bízza ezt a feladatot az AutoCAD automatikus mentési funkciójára! Tegye szokásává, hogy mindig menti a munkáját, amikor megáll gondolkodni.

 

3. Fóliák gyorseszközei

A Fóliák gyorseszközeit a Kezdőlap > Fóliák panelen érheti el.

Az AutoCAD 2015 szoftverben valamivel több fóliaeszköz található itt, mint a 2014 verzióban. Mostantól be- és kikapcsolhatja, lefagyaszthatja vagy felolvaszthatja, elkülönítheti a fóliákat vagy megszüntetheti az elkülönítést, mindezt egyszerűen, a használni kívánt eszköz és fólia kiválasztásával.

Az egész rendkívül egyszerű és intuitív, továbbá nagyon hasznos is, amikor összetett rajzokkal dolgozik. A személyes kedvencem a Fólia aktuálissá tétele eszköz. Ez az eszköz aktuálissá teszi azt a fóliát, amelyikre rákattint, így nem kell az összes fólia között oda-vissza görgetnie a fóliák legördülő menüjében.

Bónusztipp: ha a jobb gombbal kattint a fóliák legördülő menüje fölött, és kiválasztja a Hozzáadás a Gyorselérési eszköztárhoz elemet, megjelenítheti a fóliák legördülő menüjét a Gyorselérési eszköztárban is.

A Gyorselérési eszköztár mindig elérhető, függetlenül attól, hogy melyik lapon van, így a fóliák közötti váltáshoz nem kell visszatérni az adott lapra.

 

4. Elkülönítés

A Fólia elkülönítése parancs kiválóan használható egy adott fólia összes geometriájának elkülönítésére, de vajon mi a teendő, ha néhány kiválasztott geometriával szeretne dolgozni, amelyek azonban különböző fóliákon találhatók?

Tudta, hogy egy jobb kattintással előhívható opció lehetővé teszi az egyes elemek elkülönítését vagy elrejtését?

Bónusztipp: figyelje meg az alakzatokat mutató ikont az állapotsoron. Ha az alakzatok közül valamelyik kék színű, akkor elrejtett elemek találhatók a rajzban. A jobb gombbal a feladatsorra kattintva újra megjelenítheti az összes elrejtett elemet.

Az elrejtett elemek mindig újra megjelennek, ha bezárja, majd újra megnyitja a DWG-fájlt.

 

5. Tulajdonságok paletta

A Tulajdonságok paletta nagyszerű eszköz arra, hogy megjelenítse a rajzfájlban található valamelyik rajzelem adatait. Tudta, hogy a Tulajdonságok paletta használatával módosíthatja is az AutoCAD-objektumokat?

Íme néhány a Tulajdonságok paletta legjobb funkciói közül:

  • Több méret szöveges megjegyzésének egyidejű szerkesztése
  • Háttérmaszkok hozzáadása a mutatóvonalakhoz
  • Több blokk egyidejű tájolása és léptékezése
  • Blokkattribútumok kitöltése
  • Több dinamikus blokk egyidejű módosítása

Bónusztipp: tudta, hogy a Tulajdonságok paletta tetején található legördülő menü használatával szűrheti a kiválasztási halmazt? Tudta? Nagyszerű!

És azt tudta-e, hogy a paletta tetején található gombot megnyomva elindíthatja a gyorskijelölési parancsot, amivel tovább szűkítheti a kiválasztást?

 

Ossza meg a legjobb AutoCAD-tippjét, amit legfeljebb öt perc alatt meg tudna tanítani valakinek, mi lenne az? Írja meg válaszát Facebook bejegyzésünkhöz. (link: https://www.facebook.com/terccadstudio/)


scrollUp