logo

Tippek, trükkök a TERC-ETALON-ban 2. rész

Tudta-e, hogy alvállalkozónként is kezelheti tételeit? És hogy saját árakkal is árazhatja a költségvetését? Hasznos tippjeink segíthetik mindennapi munkáját.

(a sorozat első részét itt olvashatja: Tippek, trükkök a TERC-ETALON-ban 1. rész)

 

Online költségvetés-készítő rendszerünk funkcióit folyamatosan fejlesztjük, újdonságok, javítások jelennek meg a felületen hónapról hónapra. Fejlesztéseink között vannak nagyobb mérföldkövek, mint pl. a komplex tételek kezelése, felhasználása, de vannak olyan régóta elérhető funkciók is a rendszerben, amikről talán még a tapasztalt felhasználók sem tudtak.

Ezekből a lehetőségekből, azok felhasználásáról mutatunk be egy csokorra valót és reméljük a tippek, trükkök megkönnyítik majd munkájukat.

Alvállalkozói csoportosítás és kezelés

Egy összeállított költségvetésben a tételek nem csak munkanemenként csoportosíthatók. A kijelölt tételek alvállalkozókhoz is rendelhetők, ezzel könnyítve meg például a százalékos eltérítés megadását, illetve a kiosztott munkák összegének nyomonkövetését. A mintában is látható, hogy nem feltételenűl szükséges nevesíteni, cégadatokkal ellátni a vállalkozót, elnevezhetjük akár 'Festő alvállalkozónak' is.

A beállítás lépései:

1. Alvállalkozói adatbázis kialakítása a 'Törzsadatok' ablakban.

 

 

 

 

 

 

 

2. Alvállalkozói hozzárendelés. A hozzárendelés elvégezhető egy tétel szerkesztő ablakában, vagy csoportos kijelölés esetén drag and drop módszerrel. Ebben az esetben érdemes a 'Csak tételes' (csak tételhozzárendeléssel ellátott elemek mutatása) kapcsolót kikapcsolni.

A kiosztott, alvállalkozókhoz rendelt tételek (vagy éppen a nem kiosztott tételek) ezek után már csoportosíthatók, és a csoporthoz tartozó elemek kijelölése után pl. százalékos eltérítéssel átárazhatók.
Az összesítő soron a szűrt tételek értékét is nyomon követhetjük. A hozzárendelések a tételek listájában is információként megjelennek.

Exportálás esetén a paraméter listában meghatározhatjuk, hogy láttatni engedjük-e az alvállalkozói adatokat, és ha igen, milyen szinten (csak azonosító, elnevezés, A jelölés)

Költségvetési tételek gyártónkénti csoportosítása

Az alvállalkozói csoportosítás megjelenítéséhez hasonlóan a költségvetésbe felvett tételeket megszűrhetjük a vezető anyagának gyártója szerint is. A szűrt elemekre szintén kiadható bármilyen csoportos adatmódosítás.

A gyártók szerinti szűrés elérhető ezen felül a költségvetés erőforrás kigyűjtésénél is (Kedvenc és Komplex csomag esetén.)

Devizás költségvetés készítése

A TERC-ETALON rendszerben a tételekhez forint alapon rendelhetők árak, de az elkészített költségvetés exportálásakor devizás kimenet is kérhető.

A devizákat és a hozzájuk tartozó váltószámokat a program 'Kezelő' felületén a 'Programbeállítások' ablakban tudjuk meghatározni. Ugyanitt megadható a végeredmények kerekítési pontossága is, pl. Eurós költségvetés esetén 2 tizedes megjelenítéssel.

Az exportálás ablakban már csak a kívánt deviza azonosítóját kell megadnunk, a kimeneteknél mindenhol megjelenik majd a költségvetés devizaneme is.

Árazás saját adattárból

Az árazás (Csoportos adatmódosítás - Árazás) funkció nem csak az ÖN adattár legfrissebb árainak, havi MV-s árainak és régebbi adattári árainak betöltésére használható.

Ha ÖN azonosítójú tételeket pl. egyedi árral elmentünk egy saját adattárba (érdemes megkülönböztető névvel ellátni ezt az adattárat pl. saját árak 2023), az 'Árazás' ablakban elsődleges keresési adattárként megadhatjuk azt is. Ha esetleg lesz olyan tétel a költségvetésben, amihez nincs saját adattári tétel(ár) rendelve, akkor másodlagos adattárként kiválaszthatjuk az ÖN adattárat is.

További funkciók bemutatásához érdemes megnézni szemináriumi videóinkat a következő linken:

TERC-ETALON szemináriumok

Kérdése van?
Király Gergő
Király Gergő
Értékesítési ügyintéző
gergo.kiraly@terc.hu
+36 70 670 5198
Mátrai Zsófia
Mátrai Zsófia
Értékesítési ügyintéző
zsofia.matrai@terc.hu
+36 20 318 3683
Kuti Krisztina
Kuti Krisztina
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
support@terc.hu
+36 70 670 5195
Szakács Sándor
Szakács Sándor
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs
support@terc.hu
+36 70 670 5193
Lóczi Miklós
Lóczi Miklós
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
support@terc.hu
+36 20 401 5434
scrollUp