logo

TERC V.I.P. programfejlesztésekVissza
 • 1Programfejlesztések 2018-ban

  Fontos változás a TERC V.I.P. munkaállományaiban


  A TERC V.I.P. programcsomag 2018/1-es kiadásától kezdődően a költségvetések készítése során a korábbi SLO8 kiterjesztésű állományokat felváltja az SLO9.

  Erre a váltásra a sok felhasználót régóta zavaró, tétel szövegekben hibásan megjelenő különleges karakterek (pl. m³, 30°, ¾) korrekt és minden felületen elfogadható kezelése miatt volt legfőképpen szükség. Ezek az állományok már UTF-8 kódolással készülnek, ezzel biztosítják a különleges szimbólumok, idegen-nyelvi karakterek problémamentes megjelenését.

  A régebbi SLO8 állományok megnyitásakor a rendszer automatikusan végrehajtja a konvertálást SLO9-re.
  Csoportosan történő átkonvertálásra a "Költségvetés" - "Költségvetés import" - "Korábbi költségvetések konvertálása" menüponttal van lehetőség.

  Meglévő programcsomag frissítésekor az új verzió egy külön könyvtárba, települ, így a TERC V.I.P 2017 ikonnal még a régi rendszer futtatható, új telepítés esetén pedig a telepítő ablakában elérhető még a 2017-es, régebbi verzió telepítése. Mindkét esetben az új 2018/1-es ÖN adattár használható a régi felülettel is viszont minden esetben ajánljuk a fokozatos áttérést az új állományokra.

   

  A TERC V.I.P. Üzenőfal működése, használata


  A TERC V.I.P. programcsomag 2018/1-es kiadásától érhető el ez a szolgáltatáskör. 

  A TERC V.I.P. Üzenőfal a TERC V.I.P. felhasználóinak egymás közötti és a Terc Kft különböző egységeivel való kapcsolattartást biztosítja.
   

  Kik használhatják: Bármelyik felhasználó, aki a TERC V.I.P. 2018/1-es vagy attól magasabb verziószámú programjával rendelkezik, időbeli korlátozás nélkül.
  A funkció használatának feltétele a használatbavétel előtt a használati szabályok elfogadása.

  Működése: A felületen lehetőség van
  - új üzenetek küldésére előre meghatározott csoportok tagjainak (TERC ügyfélszolgálat munkatársai, TERC V.I.P. SILVER felhasználók vagy 12345 sz hardverkulcs felhasználói) - akár az összes, akár csak egy címzettnek,
  - kapott üzenetek kezelése, válaszok írása, esetleg bejelentésére a moderátoroknak,
  - új csoportok létrehozására pl., szakmai felhasználói körök.

  A szolgáltatás részletes leírása elérhető itt.

 • 2Programfejlesztések 2017-ben

  A TERC V.I.P. felhő működése, használata


  Az újdonságról a cikk itt olvasható.

  A TERC V.I.P. programcsomag 2017/1-es kiadásától érhető el ez szolgáltatáskör. Ennek részletei a következők:

  A TERC V.I.P. felhő egy programcsomagon belül biztosított webes tárhely, ami az átlagos webes tárhelyekhez viszonyítva a programcsomag használatán belül további szolgáltatásokat biztosít.

  A felhő jellemzői:

  Kik használhatják: A tárhely használatára jogosultak a programcsomaghoz klubtagságával rendelkező felhasználók a klubtagság fennállási ideje alatt. A klubtagság lejártát követően a tárhelyen tárolt költségvetéseket (és kiegészítő adataikat) még három hónapig megőrizzük, utána azok automatikusan törlésre kerülnek.

  Felhasználó: A program a felhőben a felhasználót a hardverkulcs számával (szám és sub sorszám) valamint a windows operációs rendszeren belüli felhasználói nevével azonosítja. Azonos kulcsot használó több felhasználó (amennyiben eltér a felhasználói neve) nem látja egymás állományait, viszont a felhasználható tárhelyük közös.

  Felhőben tárolt költségvetések: A költségvetés (és a hozzá tartozó ár állományok - csak Gold verzióban együtt) tömörítve kerülnek tárolásra. A felhőben az állományok titkosítva vannak tárolva, amihez a felhasználó saját jelszót is megadhat. Saját jelszó használata esetén a költségvetés mással nem osztható meg.

  A tárhely mérete hardverkulcsonként van meghatározva, ami kb. 100 költségvetés tárolását biztosítja. A TERC Kft. ügyfélszolgálatán további tárhely is vásárolható, illetve a megosztásokkal további tárhely szerezhető.

  Nyilatkozat:

  A TERC Kft. a felhőben tárolt költségvetések adatait (a megosztottak kivételével) semmilyen módon nem használja fel, az állományokat, titkosításuk részleteit harmadik féllel nem osztja meg. A felhőben tárolt állományokat a szolgáltatás nyújtásának lejártát, illetve befejezését követően további 3 hónapig megőrzi. A tárolt állományok megőrzése érdekében napi mentéssel biztosítja a felhőtár adatainak sértetlenségét.

   

  A TERC V.I.P. dokumentumtár


  Szintén a 2017/1-es verziótól érhető el ez a szolgáltatás is. A Terc Kft. által a felhasználók részére készített dokumentumok (díjbekérők, számlák, értesítések) egy hely tárhelyen gyűjtve lesznek elérhetők.

  Új dokumentum érkezéséről a rendszer értesítést küld a program indításakor, a levelek pedig bármikor elérhetők, letölthetők lesznek.

  A dokumentumkezelő jellemzői:

  Kik használhatják: Bármelyik felhasználó, aki a TERC VIP 2017/1-es vagy attól magasabb verziószámú programjával rendelkezik, időbeli korlátozás nélkül. (A Bronz verzióban a lejárat után is használható ez a funkció).

  Az oktatási intézményeknek átadott ingyenes programokkal ez a szolgáltatás nem használható.

  Felhasználó: A program a dokumentumkezelőben a felhasználót a hardverkulcs számával (szám és sub sorszám) azonosítja. A rendszerben található számlák és díjbekérők a felhasználó mindegyik kulcsával (000 sub sorszámmal jelölt dokumentumok) elérhetők.

  A rendszerben tárolt dokumentumok: Ezek lehetnek számlák, díjbekérők, egyéb dokumentumok, valamint üzenetek.

  A használat beállítása: A program főablakának az Eszközök - Beállítások menüpontjában az Egyebek fülön - a "TERC kft által küldött dokumentumok, üzenetek ellenőrzése minden nap, az első indításkor" kapcsolóval tudja be illetve kikapcsolni a napi ellenőrzéseket. Kikapcsolt ellenőrzésnél a főablak Fájl - TERC dokumentumok menüponttal tud belépni a szolgáltatásba. Ekkor a program az aktuális dokumentumokkal frissíti a rendelkezésre álló dokumentumok listáját.

  A dokumentumkezelő ablakban végezhető műveletek:

  A főablak Fájl - TERC dokumentumok menüponttal tud belépni az ablakba.

  A belépés során a program aktualizálja a rendelkezésre álló dokumentumok listáját a webes tárolóból.

  A még le nem töltött, illetve pénzügyileg nem rendezett dokumenumokat piros szinnel jeleníti meg a listában.

  Dokumentum letöltése

  A letöltendő dokumentumot kiválasztva a "Letölt" gombra kattintva az UGYFELSZ\DOKUMENT mappába letöltésre kerül.

  A program által küldött értesítések:

   

  A program a webes tárolóba beérkezett üzenetekről és dokumentumokról minden nap a programba való első belépéskor ad információt.

   

  Amennyiben kiegyenlítetlen díjbekérőt talál, akkor arról a lejárat időpontjáig 7 naponta figyelmeztet.

  A figyelmeztetés kikapcsolható a kivánt dokumentum kiválasztása után a mejelenő "Nem kérek további értesítést erről a dokumentumról" gombra kattintva.

   

  2017 második félévében már a frissítések díjbekérőit itt is meg fogják kapni a felhasználók.

   

 • 3Programfejlesztések 2016-ban

  A költségvetés teljesítménynyilatkozatai
   

  A TERC VIP programcsomag 2016/1-es kiadásától érhető el ez szolgáltatáskör.

  Az építőiparban használható (tervezhető) termékek alkalmasságának az ellenőrzésére szolgálnak a minősítések, tanúsítványok, valamint a szabványok. Magyarországon az építőiparban a betervezhető és beépíthető termékek körét ÉME vagy más azzal egyenértékű európai tanúsítvány megléte határozta meg, 2013 július óta pedig a teljesítményigazolás. Ennek részleteit a 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet tartalmazza. Tehát összefoglalva amely termék nem rendelkezik teljesítményigazolással, azt a kivitelező csak saját felelősségére építheti be, a (felelős) tervező ennek hiányában ennek alkalmazását nem írhatja elő.

  A tételkiválasztás ablakaiban, amennyiben az aktuális tételhez - ezek szövege piros színnel jelenik meg a listában - rendelkezésre áll teljesítményigazolás, akkor az eszköztáron az itt látható ikon aktívvá válik, melynek segítségével a teljesítménynyilatkozat megtekinthető és letölthető a felhasználó számítógépére.


  A költségvetés árainak változatai SILVER verzióban
   

  A TERC VIP programcsomag 2016/1-es kiadásától érhető el ez szolgáltatáskör.

  A Silver programrendszer a tételek anyag egységárait egy összegben olvassa be az ÖN adattárból. A tétel erőforrás összetevőit (Tétel normákat) csak megtekintésre érheti el a felhasználó, de az erőforrások árai itt sem láthatók.

  Az anyag egységárak felhasználásával való tételár-képzésre eddig csak a Gold változatban volt lehetőség, de mostantól a megfelelő jogosultságokkal (Klubtagság) bíró Silver változat tulajdonosai is élhetnek korlátozottan ezzel a lehetőséggel kizárólag ebben a modulban.

  Az új modulban lehetősége nyílik a felhasználónak arra, hogy a költségvetésben alkalmazott erőforrások árait egyszerűen módosítsa, illetve áttekintse az aktuálisan rendelkezésre álló forrásokban található árakat.

  Ezek közé az árinformációk közé került egy újdonság, ami a program interneten található TERC VIP anyagár-információs adatbázis nevet viseli. Ez az adatbázis naprakész, ami azt jelenti, hogy a TERC Kft-hez befutott árinformációk a következő napon már az adatbázisból elérhetők, másrészt az egyes forgalmazók által is frissíthető, ami független a TERC VIP telepített ÖN adattárától. Az egyik új eleme ennek az adatbázisnak, hogy az anyagárak csak az árinformációt szolgáltató által megadott "Ár érvényesség" időtartamban használhatók fel.
   


  A költségvetés árainak változatai GOLD verzióban
   

  Az anyagok árainak aktualizálására a programban több módszer állt eddig is rendelkezésre, amit most egy igen praktikusan használható további szolgáltatással egészítettünk ki "Az alkalmazott anyagok elérhető árai" néven.
  Ebben a modulban lehetősége nyílik a felhasználónak arra, hogy a költségvetésben alkalmazott erőforrások árait egyszerűen módosítsa, illetve áttekintse az aktuálisan rendelkezésre álló forrásokban található árakat.

  Amennyiben a felhasználó megfelelő jogosultsággal rendelkezi (klubtagság), elérhetők lesznek számára a TERC VIP anyagár információs adatbázis árai is, ahol a gyártók, kereskedők adatai alapján folyamatosan karbantartott, akár akciós árak is megtalálhatók lesznek az egyes anyagokhoz. A listában az anyagerőforrások elérhető árai közül pirossal a felhasználó adattárában lévők láthatók, kékkel pedig a webes adatbázisban fellelt árak, árérvényességük szerint.

  A megjelenő erőforrásokhoz tartozó árak közül könnyedén kiválasztható az éppen használni kívánt érték a választógombok segítségével, illetve egyszerűen módosíthatók manuálisan is.
   


  A költségvetéshez elkészített anyagárak nem kerülnek a programcsomag központi erőforrás adatában átvezetésre, nem módosítanak egyetlen más költségvetést sem. A használni kívánt árak kiválasztása vagy csak módosítása után egy árállomány készül, ami segítségével az egyedi árazás már könnyen végrehajtható.

 • 4Programfejlesztések 2015-ben

  A költségvetés tételváltozatainak cseréje

   

  A TERC V.I.P. programcsomag 2015/3-as kiadásától érhető el ez szolgáltatáskör. A funkció a költségvetésben található azon tételek változatainak a cseréjére szolgál, amelyek az ÖN adattárral egyező jelzéssel rendelkeznek. Segítségével az adattár ablakának megnyitása nélkül kicserélhetők a költségvetésbe rögzített tételváltozatok. A program a csere során felsorakoztatja bármely változat alaptétele alá sorolt összes változatot, mint alternatívát, melyekből a felhasználó kiválaszthatja az aktuális költségvetésében szerepeltetni kívánt tételt. A program a cseréhez mindig az épp aktuálisan a költségvetés-készítéshez beállított verziójú adattár tételeit használja fel.
   


  Új Munkanemek, Tételgyűjtemények

   

  A 2015/1-es változatban megjelentek új munkanemek, melyek vagy részben (mint a 10 - Mezőgazdasági létesítmények), vagy teljes egészében más, már meglévő munkanemek tételeinek felhasználásával (a 09 - Akadálymentesítés és a 97 - Energiahatékony építési techonlógia munkanemek) kerültek bővítésre, illetve létrehozásra.
  Ezen új tételek kiválasztása - bár nem nagy mértékben, de - eltér a már megszokott metódustól: a képes kiválasztás használata esetén az utóbb említett munkanemek valamelyikét kiválasztva nem a tételcsoportok, hanem a kiegészítő tételeket tartalmazó munkanemek kiválasztására van lehetőség, melynek hatására - csak úgy, mint a Szűkitett adattár használatakor - az ablak alján jelennek meg a kiegészítő tételeket tartalmazó tételcsoportok.
   


  Amennyiben valaki a tételek kiválasztására a struktúra jelleget öltő felületet használja, úgy a részben, vagy teljes mértékben kiegészítő tételekből felépített munkanemek kiválasztásakor a bal oldalsó Kötet/Munkanem/Tételcsoport tagolás annyiban változik, hogy vagy munkanem, vagy tételcsoport szinten egy mélyebb struktúra áll rendelkezésre.
   


   

  Mintaköltségvetések

   

  A funkció lényege, hogy a programba épített, erre a célra szolgáló automatizmusok és kényelmi szolgáltatások révén a költségvetések készítése a megszokottnál egyszerűbb módon is kivitelezhető legyen. A felhasználó már meglévő, jelen esetben sablonként funkcionáló költségvetésekből készíthet újabbakat, bizonyos paraméterek testre szabásával. A mintaköltségvetések származhatnak a program kiadójától – amik a telepítés során kerülnek felmásolásra a felhasználó számítógépére, illetve a TERC V.I.P. program Ügyfélszolgálati modulján keresztül újabbak tölthetők le –, valamint maga a felhasználó is bármikor készíthet mintaköltségvetést, egy már meglévő állományából.
  Egy mintaköltségvetés felhasználására többféle módon van lehetőség. Az automatikus felhasználás során a program készíthet új költségvetést, vagy egy átmeneti állományt, amit a program input- költségvetés ablakában használhat fel manuálisan, vagy automatikusan.

 • 5Programfejlesztések 2014-ben

  A struktúra jellegű adattár gyorsítása
   

  A TERC V.I.P. 2014-es verziójában a struktúra jelleget öltő adattári ablak tartalmának betöltődésének ideje töredéke csökkent a korábban tapasztalt sebességhez képest. A gyorsulás nem csak az ÖN adattár tételeinek adabázisát, hanem egyéb elemeit is érinti - mint pl. a Saját adattár tételeit. A megnövelt sebesség hatására jóval gördülékenyebbé vált a munkamenet, ami a tételek kiválasztását illeti.

   

  Lista nézet funkció
   

  A TERC V.I.P. 2014 második negyedéves változatától elérhető a Lista nézet funkció (Nézet > Lista nézet), melynek lényege, hogy az aktív költségvetésének tételfelsorolását egy ablakon belül, listaként tudja megtekinteni. A listában kijelölt tétel részletes adatai megjelennek az ablak alsó részén, melyek szerkesztésére is lehetőség nyílik magán a felületen keresztül. A szolgáltatás elsődleges célja, hogy átláthatók és oszloponként sorba rendezhetők legyenek a tételek. Normál és fordított sorbarendezésre van lehetőség, amelynél egyből kiderülhetnek a be nem árazott, vagy problémás tételek.
   


   

  Saját tételek importálása Excel állományból
   

  A funkció segítségével egy Excel táblázatban letárolt tételek importálhatók a TERC V.I.P. Saját adattárába. A táblázatnak akár olyan formát is ölthet, mint egy hagyományos, a TERC V.I.P. programból kinyert költségvetés, de ezen felül plusz oszlopokat is tartalmazhat (pl. az Új/Felújítási árak meghatározásához). A táblázatból történő importálás a Saját adattár szerkesztésére szolgáló ablak Fájl > Excel állományból adattár importálása menüpontra kattintva indítható.
   


  Excel import új funkciói
   

  Korábban a TERC V.I.P. programban készített Excel táblázatok sajátossága volt, hogy kizárólag a régi formai megkötések alapján jöttek azok létre. Tehát minden esetben figyelembe vette, hogy a 2007-es Excelnél korábbi változatokban maximum 255 db karakter volt bevihető egy cellába.
  Amennyiben a felhasználó gépére 2007-es, vagy annál újabb Excel program van feltelepítve, úgy a TERC V.I.P. 2014/1-es változatában aktívként használható beállítások segítségével elérhető, hogy a program egy cellába tegye az export során a teljes tételszöveget. ezen felül az is meghatározható, hogy a tételek felsorolásakor, azok közé szúrjon-e üres sorokat a TERC V.I.P. a táblázat létrehozásakor, avagy sem.

   

  Funkcionális épületelemenkénti költségvetés:
   

  A TERC V.I.P. SILVER és GOLD program 2014/1-es verziójától elérhető funkcióként jelent meg ezekben a „Funkcionális épületelemenkénti költségvetés” létrehozásának lehetősége, s vele együtt a hasonnevű adattár.

  A „Funkcionális épületelemenkénti tételek” költségvetéseinek azt a szerepet szántuk, hogy ezek segítségével gyorsan és könnyedén legyen elvégezhető egy nagyságrendileg meghatározott költségbecslés, akár úgy is, hogy az építmény részletes terve még nem is került kidolgozásra.

  A „Funkcionális épületelemenkénti adattár” tételeit a német DIN építőipari rendszerének mintájára hoztuk létre, amely a saját, az EU-s direktíváknak megfelelő Összevont Építőipari Normagyűjteményünk elemeiből épült össze. A német rendszert túllépve, egy annál jóval bővebb, az építőiparon belül több szakágat is felölelő „Költségcsoportosítási rendszer” kialakítása a célunk. Jelen új funkció bevezetésével szeretnénk a későbbiekben a lehetőséget megteremteni a többnyelvű (német és angol) költségbecslési adattárak hozzáféréséhez a TERC felhasználói számára. Ezzel az új „Költségcsoportosítási rendszer”segítségével szeretnénk még szorosabb kapcsolatot létrehozni a nyugat európai költségvetés-készítő szokásokkal.
   


  Költségvetések Kontroll KBZ és KönyvCalc KCM fájlból történő importálása:
   

  A funkció segítségével valamely, a KONTROLL adatbázisát használó programban (HunKalk, KönyvCalc) készült KBZ vagy KCM formátumú költségvetés importja - természetesen meghatározott szabályok, illetve kritériumok mellett - végezhető el.


 • 6Programfejlesztések 2013-ban

  Windows 8 kompatibilitás:

   

  A TERC V.I.P. költségvetés-készítő program a 2013/1-es változattól kezdődően kompatibilis a Microsoft® Windows 8 operációs rendszerrel is (kivéve a Windows 8 RT!).

  Ellentétben a korábbi kiadásokkal, költségvetés-készítő programunk 2013 I. félévében megjelent verziója már biztonsággal telepíthető a Microsoft legújabb operációs rendszere alá.

   

  Az ÖN adattár törölt altételeinek adatbázisa:

   

  Új funkcióként jelent meg az ÖN adattár törölt tételváltozatai!

  Az idők során, a tételadattár adatbázis félévenkénti aktualizálásának alkalmával, az ÖN központi adattárból különféle okból eltávolított tételek - a 2013/1-es változattól kezdve - újra elérhetővé váltak a TERC V.I.P. költségvetés-készítő programban!  Tételekhez szöveges megjegyzés nyomtatása (csak SILVER és GOLD):

   

  Változtattunk a tételekhez fűzhető megjegyzések nyomtatási módján. Mostantól a tétel után nyomtatandó megjegyzések nem jelenhetnek meg egybefüggően a tétel szövegével, míg az ÖN azonosítás nincs feloldva a tételen.
   

 • 7Programfejlesztések 2012-ben

  Komplex tételek helyben paraméterezése:
   

  A komplex tételek használata során eddig csak azok a tételek kerülhettek felvételre egy költségvetésbe, melyek konkrét összetevőként, előre meghatározott módon, a komplex tételek készítése alkalmával abba beépítésre kerültek. A helyben történő paraméterezés segítségével egy összetevőnek több altarnatívája is megadható, majd a költségvetésbe történő felvétel során azok közül bármelyik kiválasztható. Egy így elkészített komplex tétel felvétele során tehát az aktuális körülmények alapján kiválasztható, hogy az előre megjelölt komponensek közül mely tételváltozat kerüljön a költségvetésbe, a már kész komplex tételek módosítása, avagy a költségvetés utólagos módosítása nélkül
   


   

  Költségvetés tételtörténet:
   

  A funkció használatával kivitelezhető, hogy a költségvetésekben szerepeltetett tételeket, azok minden adatával - pl. az árával, mennyiségével - együtt a program egy adatbázisba rögzítse le. Az így generálódó lista segítségével az adattár megnyitása nélkül, ebből is felvehetőek tételek, egy új költségvetés készítése során. Itt minden tétel a legutóbb használt értékkel/mennyiséggel/egyéb jellemzőivel kerülhet újra felvételre a költségvetések készítése közben
   


  ÖN adattár tételár történet:
   

  A program - beállítástó függően természetesen - képes letárolni tételenként 5 féle, a felhasználó által, a tételek rögzítésekor alkalmazott árakat. Így a tételek újbóli felvétele során alkalmazhatóak a korábban rögzített árak, mely esetben több szempont alapján is meghatározható, hogy mely érték kerüljön a költségvetésbe a rendelkezésre állók közül (legfrissebb, átlag, legnagyobb, legalacsonyabb ár felhasználása).
   


  Tételek csoportos másolásának lehetősége:
   

  Ennek a funkciónak a használatával lehetőség nyílik a költségvetésekbe már rögzített tételek egy másik munkanem, avagy fejezet alá történő másolására, anélkül, hogy a tételeket újra fel kelljen venni az adattárból ezek alá
   


  Tételek csoportos törlésének lehetősége:
   

  A költségvetésekből most már nem csak egyenként, hanem akár csoportosan is eltávolíthatóak a tételek a különböző munkanemek, avagy fejezetek alól
   


  Tételek árának kialakítása jelentősen változott a Gold és a Silver verzióban:
   

    - Munkanemenként eltérő rezsióradíj használható.
    - Tételek szintjén is használható a %-os eltérítés az anyagra és a díjra vonatkozóan.
    - Tételek munkadíja egyedi rezsióradíjjal is kalkulálható.
    - Tételek árának megállapítása egyedi ablakban a járulékos elemekkel önállóan kidolgozható.
   


  Tételek árainak kerekítése:
   

  A tételek áreltérítésénél a forintra való kerekítés az új költségvetéseknél alapértelmezetten beállításra került, a korábbi költségvetések tételeinek az ára is kerekíthető ezzel a beállítással.
   


  Tételhasználat történet:
   

  A felhasználó tételkiválasztásának adatait a program gyűjti és különböző módszereket biztosít a gyakrabban használt tételek gyors kiválasztásához.

  Betűtípus kiválasztása az Excel és Word formátumok konvertálása során:

  - Excel programba való exportálás a program beépített szolgáltatásával Times New Roman betűtípussal. A fejlesztés eredményeképpen, a speciális karaktereket is tartalmazó Terc Time betűkészlet helyett a Windows egyik alapértelmezett betűtípusával kerül az exportálás végrehajtásra.
   


   

  - Microsoft Word program DOC állományba való exportálásánál, a speciális karaktereket is tartalmazó Terc Time betűkészlet helyett a Windows egyik alapértelmezett betűtípusával kerül az exportálás végrehajtásra. Az így exportált dokumentum nemcsak az általánosan használt betűtípust, de speciális formázásokat is kapott.

 • 8Programfejlesztések 2011-ben

  Hordozható telepítés:
   

  A TERC V.I.P. program hordozható használata 2011/3-as kiadásban jelent meg. A hordozhatóság azt jelenti, hogy a programcsomag minden alkotó eleme egyetlen könyvtárban (és annak alkönyvtáraiban) található, valamint a felhasználó beállításai nem a szokásos windows registry-ben, hanem egy PORTABLE.INI nevű fájlban találhatók. A hordozható változat esetében ez a könyvtár (alkönyvtáraival együtt) bármilyen írható tárolón (külső (USB) merevlemez, PEN drive, memóriakártya, stb.) helyezhető el, ami tetszőleges számítógéphez csatlakoztatva lehetővé teszi a program futtatását újbóli telepítés nélkül. A hordozható használat feltétele természetesen az, hogy a futtatásra használni kívánt számítógéphez csatlakoztatva kell legyen érvényes hardverkulcs és az adott számítógépen a Windows XP, Vista vagy Windows 7-es operációs rendszer fusson.
   


  Ármezők beállítása:
   

  A funkció használatával meghatározható a szerkesztő főablakban az ármezők megjelenésének sorrendje, valamint az árak kiszámítása segéd információk megjelenése. Árelem összetevőinek sorrendje, milyen elemek jelenjenek meg a képernyőn
  .


  Költségvetés SLO8 kiterjesztés társítása:
   

  A kiterjesztés társítása menüpont segítségével az *.slo8 kiterjesztéssel rendelkező költségvetések társíthatóak a költségvetés-készítő programmal. A társítást követően tehát, az adott dokumentum az intézőből vagy valamilyen fájlkezelő segédprogramból automatikusan megnyitható.

   

  Ikonok létrehozása az asztalon programhoz:
   

  A menüpont segítségével a program indítására szolgálóikon hozható létre az Asztalon. Abban az esetben, ha Ön pl. egy hordozható verziót használ, egyszerűen csak válassza ki ezt a menüpontot, melynek hatására a program létrehozza az ikont az Asztalon, melynek segítségével a program a későbbiek folyamán könnyen indítható

   

  A TERC V.I.P. GOLD verzió egyéb funkciói:
   

  Erőforrások exportálása Excel táblázatba:

  E funkcióval a kigyűjtés eredménye egy Excel táblázatba exportálható. A program itt lehetőséget nyújt a tételek erőforrásaihoz tartozó cikkszámok, valamint gyártók szerinti csoportosítás alapján is elkészíteni az Excel állományt.
   


  Erőforrások árainak importálása Excel táblázatból:

  A funkció segítségével egy kigyűjtés során készített Excel táblázat adataiból (vagy ezzel megegyező formátumban létrehozott, a program által elvárt formai kritériumoknak megfelelő állományból) importálja az árakat a TERC V.I.P.  ÖN erőforrás adattárába. Az importálás történhet az ÖN központi adattár ármezőibe, illetve egy önálló Ár állományba.

  Erőforrások kigyűjtése gyártó szerint:

  2011_1 verziótól kezdődően arra is lehetősége van, hogy az elkészítendő listát ne egy cikkszám intervallum alapján, hanem gyártók szerint készítse el a programmal. Ha ezt a módot választja, és azt szeretné, hogy az erőforrások ne az elsődleges cikkszámmal kerüljenek azonosításra, hanem a gyártó cég termékének cikkszámaival.


 • 9Programfejlesztések 2010-ben

  Közbeszerzési költségvetések:
   

  A közbeszerzési költségvetések azok a speciális dokumentumok, amelyek egy közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódnak. Ezeket a költségvetéseket a minisztérium honlapjáról is elérhető TERC-ETALON Építőipari Költségvetés-kiíró Programrendszer és adattár segítségével hozhatóak létre. A létrehozás lépései a TERC V.I.P. programmal rendelkezők esetében a következők:

  Tervezői feladatok (kiírások elkészítése).

  Beruházói feladatok (kiírások hitelesítése).

  Ajánlattevők (vállalkozók) feladatai (költségvetések beárazása).

  Megrendelő feladata (költségvetések összehasonlítása).

  Egyedül a kiírás hitelesítéséhez kell a TERC-ETALON programrendszer a többi feladatra a TERC V.I.P. GOLD, SILVER és a BRONZ változataival lehet a legegyszerűbben elkészíteni.

   

  Adattárak másolása DVD-ről merevlemezre:
   

  Lehetőségünk van a TERC Kft.-től kapott DVD-ről való ÖN és ÉN/ÉNK adattárak másolására, törlésére a merevlemezen illetve az aktuális adattárak megváltoztatására.
   


   

  Proxy szerver használata:
   

  A TERC Kft. szerverén rendszerint közzétett program-, illetve adatfrissítéseket tartalmazó állományok, könnyedén letölthetőek az Internet kapcsolattal rendelkező számítógépekre. A proxy szerver mögött elhelyezett számítógépek esetében a TERC V.I.P. program úgy képes csatlakozni a TERC Kft. szerveréhet, hogy abban előzetesen engedélyezni kell a csatlakozást.

   

  Az ÖN típusú költségvetéstétel vágólapja:
   

  A program rendelkezik egy speciális vágólappal, amely egy költségvetési tétel tárolására szolgál.  Ennek a tartalma nem vész el a programból való kilépés után, hanem mindaddig megmarad, amíg egy újabb tételt nem helyeznek el rajta. Bármelyik megnyitott költségvetés aktuális tétele a program speciális vágólapjára helyezhető, illetve onnan bármelyik költségvetésbe beilleszthető.

   

  TERC V.I.P. SILVER, GOLD programverziók fejlesztései:
   

  Alvállalkozók használata:
   

  A program 2010/1-es verziójától kezdve lehetőség van a költségvetés tételéhez alvállalkozót rendelni, illetve az alvállalkozók adatait a költségvetésben lehet tárolni, azért, hogy azt a költségvetéssel együtt a megrendelőnek (beruházónak) át is lehessen adni.
   


  Fejezetes költségvetés exportálása Excel állományba:
   

  A költségvetés exportálása Excel táblázatba szolgáltatással lehetőség van a költségvetés adatainak egy részét átvinni a táblázatkezelő programba. A program csak a gépre telepített Excel program segítségével teszi lehetővé ennek a szolgáltatásnak a használatát. Az exportálás a normál Excel exporttól abban különbözik, hogy az egyes munkalapokon egy fejezet valamennyi tétele munkanemtagolása nélkül szerepel. Az exportált állomány fejezet összesítőt és amennyiben beépített záradékot használt, akkor főösszesítőt is tartalmazhat. A táblázatok formázhatóak is, mind a táblázat szövegét, mind a mezőinek méretit illetően is.
   


  Tételárak mentése és visszatöltése:
   

  A program lehetőséget biztosít, hogy gyakori árak használata esetén, lementsük és egy másik költségvetésben újra használjuk, visszatöltsük.

 • 10Programfejlesztések 2009-ben

  MVH (ÉNGY) tételszámok használata:
   

  A felhasználó kéréseknek eleget téve és az MVH jóváhagyásával készült el első lépésként az ÉNGY számok használatának lehetősége a TERC V.I.P. program mindhárom változatában (GOLD, SILVER, BRONZ), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ÉNGY kódjával történő exportálás, nyomtatás.

   

  Logóhoz kép kiválasztása, átméretezése:
   

  A felhasználó a saját azonosító ábráját, címkéjét felhasználhatja a nyomtatott lapon is. Tételes költségvetéshez, költségvetés főösszesítőhöz, illetve a felmérési naplóhoz készült sablonhoz lehet képet kiválasztani.

   

  Nem aktuális áru tételnél visszajelez:
   

  A tételek árának meghatározásánál amennyiben az összetevők között olyan anyag található, amelyiknek az ára már nincs karbantartva (ez első sorban az ÉN-ÉNK adattár esetében fordulhat elő), akkor a program ezt enne a kapcsolónak a bekapcsolása esetén jelzi, hogy a tétel árát csak megfelelő körültekintés után használják.

   

  A TERC V.I.P. SILVER és GOLD új szolgáltatásai

   

  Tételek normahátterének megtekintése (az erőforrás összetevők nem módosíthatók)

  A SILVER verzió képes a tételek normatartalmának a megmutatására, de az ablak egyéb funkciói nem használhatóak.

   

  Szöveges MS WORD (doc) és RTF export

  A programban lehetőség van arra, hogy a költségvetéseket az Excel formán túl RTF és az Ms Word szövegszerkesztő által akár továbbszerkeszthető formátumban exportálhatja a felhasználó.
   


  Költségvetés megtekintése "fa" nézetben

  A funkció segítségével az elkészült költségvetést fa struktúrában tekintheti meg. Az ablak információt ad a tételek elhelyezkedéséről, egységáráról és összegzéséről, valamint összegzést nyújt Költségvetés-Fejezet-Munkanem részletezéssel.

   

  A felmérési napló fejlesztései:
   

  Az aktuális költségvetés tételéhez lehet a méretkimutatást kiegészítő, vagy azt helyettesítő képet kiválasztani.

   

  Költségvetés exportálása Excel állományba:
   

  A költségvetés exportálása Excel táblázatba szolgáltatással lehetőség van a költségvetés adatainak egy részét átvinni a táblázatkezelő programba. A program kétféle lehetőséget biztosít a táblázatok exportálásához. Exportálhat a gépre telepített Excel program segítségével, illetve a program beépített szolgáltatásával.

scrollUp