logo

Budapest városrendezési (építési) szabályzatai a kiegyezéstől napjainkig

A kötet Budapest városrendezési (építési) szabályzatainak történetét foglalja össze a kiegyezéstől napjainkig. Az 1950 előtti időszakra vonatkozó rész az akkori főváros területét foglalja magában, amely mintegy 40%-a a mai területnek. Az 1950-ben létrejött Nagy-Budapest hozzávetőleg megegyezik a mai főváros területével.
További leírás
Eredeti ár: 8 900 Ft Online ár: 7 120 Ft
Raktáron
Kosárba
Leírás

A városrendezési (építési) szabályozás a társadalmi, gazdasági, környezeti összefüggések megértésén alapuló várostervek megvalósításának jogi formába öntött kerete, a megvalósítás eszköze. Bár a szabályzatok nem értelmezhetők önmagukban, a célok, a koncepció, a többdimenziós városrendezési tervek értelmezése nélkül, a kötet kifejezetten Budapest városrendezési szabályzatait, az építési szabályzatok felépítését és az előírások változásait vizsgálja a kiegyezéstől napjainkig, az 1839–2021 közötti időszakot áthidalva. A szabályzatok megértéséhez elengedhetetlen a történeti előzmények megismerése, így a vizsgálódás kiterjedt a József nádor személyével és tevékenységével fémjelzett korábbi időszakra, Hild János tervére és az 1838. évi árvíz utáni tervre is.

A kötet eredeti dokumentumok feldolgozásán alapul, elsődleges forrásokra épül. A levéltári dokumentumok, térképek, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) jelentései, az építési szabályzatok normaszövegeinek feldolgozása több esetben pontosították egyes korábbi tanulmányok megállapításait, ugyanakkor értelemszerűen a mérföldköveket jelentő szabályzatok tartalmának, változásainak megértéséhez elengedhetetlen volt a várostörténeti dokumentumok legalább felszínes áttekintése is.

Könyvinfó
Kategóriák Saját kiadású könyvek
Újdonság
Urbanisztika
ISBN: 978 615 5445 92 7
Méret: 202×257 mm
Oldalak száma: 212
Kiadó: TERC Kft.
Kiadás éve: 2023
Könyv nyelve: magyar
Kötészet: keménytáblás, cérnafűzött
Kérdése van?
Bernáth Klára
Bernáth Klára
Könyvesboltvezető
konyvrendeles@terc.hu
+36 70 670 5194
Mások ezt is megvásárolták...
scrollUp