logo

Gótika - Az építészet története 4.

Eredeti ár: 4 450 Ft Online ár: 3 560 Ft
Raktáron
Kosárba
Leírás

Újra kapható Sódor Alajos: Gótika című könyve, az Építészet története c. sorozat tagjaként

A gótika Nyugat- és Közép-Európa középkori művészetének második nagy stílusa. A „gótika”, „gótikus művészet” elnevezés a korai reneszánsz kor történelmi tévedésén alapszik. Lorenzo Ghiberti (1378–1455) „Commentarii” című művében írja, hogy az antik művészet aranykora után egy barbár periódus, a középkor következett értéktelen, rossz művészeti produkcióival. Ennek a rossz művészetnek a megteremtői Vasari szerint a gótok voltak. A romantika, amelynek a középkor iránti nosztalgiájában a gótika központi szerepet töltött be, rehabilitálta először a középkor e legnagyszerűbb stíluskorszakát. Ettől kezdve a művészettörténeti irodalom és a 19. sz. második felében a műemlékvédelem is, egyre fokozódó érdeklődéssel fordult feléje. Ma már elismert tény, hogy a gótika a feudális társadalmi rend művészetének szintézise. Európa művészeti fejlődésének az a korszaka, amikor a középkor embere – az antiknál magasabb síkon – újra felfedezte a természet és az élet szépségeit, megteremtette a városi életformát, amely melegágyává vált az európai civilizáció és kultúra alapjait lerakó polgári öntudatnak.

Kiindulási pontja Franciaország, az Île-de-France-ban kialakult katedrális gótika, ami aztán a 13. sz. folyamán Európa nyugati felében rohamosan elterjedt és a világi és egyházi, az imperiális és szakrális hatalom összefonódását jelképező hatalmas, reprezentatív katedrálisépítészetben realizálódott.

A sorozatot megújult külsővel, olvashatóbb tipográfiával adjuk közre. Az Építészet története sorozat kötetei negyven éve az Építészmérnöki Kar alaptankönyvei. A szerzők többsége sajnos már nincs közöttünk, de Hajnóczy Gyula, Szentkirályi Zoltán, B. Szűcs Margit, Sódor Alajos, Zádor Mihály a könyveken keresztül mégis velünk élnek és hatással vannak ránk. Gondolataik semmit sem veszítettek elevenségükből, amin átsüt a téma iránti elkötelezettségük és szeretetük.

 

Könyvinfó
Kategóriák Saját kiadású könyvek
Építészettörténet
Kiemelt akció
ISBN: 978 963 9968 38 7
Méret: 238x218 mm
Oldalak száma: 220
Kötészet: keménytáblás
Kiadó: TERC Kft.
Kiadás éve: 2013
Kérdése van?
Bernáth Klára
Bernáth Klára
Könyvesboltvezető
konyvrendeles@terc.hu
+36 70 670 5194
Mások ezt is megvásárolták...
scrollUp