logo

Hajlított, nyírt öszvértartók tervezése az Eurocode-dal összhangban

Az öszvérszerkezetek építésének elterjedése a nagyvilágban és Magyarországon is a II. világháború utáni időkre tehető. Hazánkban a téma kiemelkedő művelője néhai Platthy Pál professzor volt. Ő vetette fel az öszvérszerkezetek/öszvértartók megnevezést is. Az öszvértartó alapértelmezésben együtt dolgozó acél- és vasbeton szerkezet...
További leírás
20 % kedvezmény
3 900 Ft 3 120 Ft
Raktáron
Kosárba
Leírás

Az öszvérszerkezetek építésének elterjedése a nagyvilágban és Magyarországon is a II. világháború utáni időkre tehető. Hazánkban a téma kiemelkedő művelője néhai Platthy Pál professzor volt. Ő vetette fel az öszvérszerkezetek/öszvértartók megnevezést is. Az öszvértartó alapértelmezésben együtt dolgozó acél- és vasbeton szerkezetet jelent.

A hídépítés területén az öszvérszerkezeteknek már jelentős hagyománya van. A korábbi magyar szabványok öszvérhidak tervezését csak repedésmentes keresztmetszet feltételezésével engedték meg, aminek biztosítása sok esetben nehézségekbe ütközött. Az Eurocode viszont megengedi (és ma már a hazai szabványok is) a berepedt keresztmetszet feltételezésével történő méretezést. A könyv olyan metódusokat ismertet részletesen, amelyek öszvér hídszerkezetek tervezésekor feltétlenül szükségesek, ilyenek például a hatékony keresztmetszetek és a redukált feszültségek módszere.

Az 1960-as évek óta öszvérszerkezetek témakörben – főleg a magyar szabványok, részben az Eurocode szerint  – ugyan készültek kéziratok, oktatási anyagok, gyakorlati útmutatók, azonban tan-, illetve szakkönyvek nem. Ez a tény sarkallta erre a szerzőt, hogy oktatási, kutatási és tervezési tapasztalatai alapján megírja az Eurocode alapokon is nyugvó Hajlított, nyírt összvértartók tervezése című könyvet, amelyet egyetemi hallgatók és gyakorló mérnökök egyaránt haszonnal forgathatnak. Bőséges irodalomjegyzék segíti továbbá az esetleges kutatómunkát.

Könyvinfó
Kategóriák Saját kiadású könyvek
Építéstechnika, épületszerkezetek
Tankönyv
ISBN: 978 615 5445 49 1
Méret: 202×285 mm
Oldalak száma: 216
Kiadó: TERC Kft.
Kiadás éve: 2017
Könyv nyelve: magyar
Kötészet: kartonált, ragasztott
Kérdése van?
Bernáth Klára
Bernáth Klára
Könyvesboltvezető
konyvrendeles@terc.hu
+36 70 670 5194
Lévai-Kanyó Judit
Lévai-Kanyó Judit
Szakkönyvkiadó üzletág vezető
judit.levai-kanyo@terc.hu
+36 20 914 7158
Augusztini-Szekeres Judit
Augusztini-Szekeres Judit
Kereskedelmi és marketingvezető
judit.szekeres@terc.hu
+36 20 464 4342
Pető Katalin
Pető Katalin
Jegyzetboltvezető
katalin.peto@terc.hu
+36 30 381 66 93
Mások ezt is megvásárolták...
scrollUp