logo

Újrakezdések / Restarts

60% kedvezmény
3 900 Ft 1 560 Ft
Raktáron
Kosárba
Leírás

Az Újrakezdések – Magyar építészet 1956–1969 és 1990–2010 között című kötet a háború utáni Magyarország két nagy korszakváltásáról szól, ami kihatott az építészeti fejlődésre is. A két korszak meglepő párhuzamokat és hasonlóságokat mutat, holott alapvetően más politikai és gazdasági váltásról volt szó.

A korai Kádár-kor a rendszerkorrekció időszaka volt, amely az építészek számára több levegőt és új lehetőségeket ígért. Újragondolását annak, hogyan szolgálhatja a modern építészet szellemében tervező építész a közösséget, hogyan nevelheti, terelheti ízlését, hogy van-e helye a hagyománynak a modern építészeten belül. A politikai stabilizációt követően azonban a mennyiségi és az építőipari szempontok lettek elsődlegesek, miközben egyre halványodott az építészek szerepe, akik csak korlátozottan, bár lelkesen éltek a technika nyújtotta monumentalitás lehetőségével.

Az 1990-es rendszerváltás radikális, és mindenképp pozitív váltást ígért, ráadásul egy olyan irányba, amelybe az építésztársadalom egy része már többé-kevésbé belekóstolt. Ezért aztán mindenki rövid és fájdalommentes átmenetre számított. Az ezredvégen azonban már a globális kapitalizmus jelent meg az országban, magával hozva a kitágult világban felmerülő identitás problémáját. A korlátok nélkül beáramló építészeti minták, formák, anyagok és technikák szükségszerűen hívták elő a szakma igényét arra, hogy megvizsgálja viszonyát saját múltjához, a lehetőségeihez és a nemzetközi trendekhez.

Simon Mariann esszékötetének válogatott tanulmányai résztörténeteket, rövid időszakokat vizsgálnak és mutatnak be. Az írások az elmúlt tíz évben születtek, jellemzően nemzetközi konferenciafelhívásokra vagy külföldi folyóiratok tematikus számaiba készültek. Témájukat a nemzetközi építészettörténeti kutatási trend, mondhatni a tudományos piaci kereslet határozta meg, miközben az írások egy építészettörténeti korszak tudatos áttekintésének a termékei. A válogatás során mégis feltűnt, hogy a nyolc írás két időszak – a hatvanas és a kilencvenes évek – körül sűrűsödik. Összeköti őket a váltás, a változás, politikában, társadalomban és gazdaságban: egyfajta turbulencia, ami megkavarja a dolgokat és új helyzet elé állítja a szakmát.

Könyvinfó
Kategóriák Saját kiadású könyvek
Építészetelmélet
Idegen nyelvű könyv
ISBN: 978-615-5445-36-1
Méret: 168x220 mm
Oldalak száma: 240
Kiadó: TERC Kft.
Kiadás éve: 2016
Könyv nyelve: magyar-angol
Kötészet: kartonált, ragasztott
Kérdése van?
Bernáth Klára
Bernáth Klára
Könyvesboltvezető
konyvrendeles@terc.hu
+36 70 670 5194
Mások ezt is megvásárolták...
scrollUp