logo

A BIM bevezetése és megtérülésének kiszámítása

Szerző: Kiss Árpád / arpad.kiss@terc.hu / +36 (20) 946-6514


Mi az a “ROI” és miért szükséges?

A tervezési technológiákba történő befektetés komoly vállalkozás lehet. Honnan tudhatja, hogy megéri-e?

A befektetés megtérülésének kiszámítása az egyik módja annak, hogy meghatározza, vajon a várható bevételek nagyobbak-e a költségeknél, és hogy ezek a bevételek indokolják-e a költségeket. A befektetés megtérülése (return on investment, ROI) a bevételek és a költségek aránya, így ha az eredmény nagyobb, mint 0, az azt jelenti, hogy a bevételek magasabbak a költségeknél.

A befektetés megtérülésének kiszámítása

A befektetések különböző időpontokban történnek, ahogy a vállalatok szofisztikáltabbá, a projektekben használt technológiák pedig szélesebb körűvé válnak. Három tényezőt kell figyelembe venni, amikor a tervezési technológiába történő befektetést mérlegeli.

 

1. A technológia bevezetésének kezdeti költségei

Ezek között a befektetések között szerepelnek az olyan kézzelfogható költségek, mint a technológiai platform, benne a hardverrel, hálózattal, tárhely- és felhőkapacitással, valamint a szoftverrel. A kezdeti költségek tartalmazhatják a képzéseket, és a tanulásra fordított kiszámlázható időt is. A kommunikációs és adatmegosztási infrastruktúra, valamint a munkaterület átalakítása is olyan költség, amely felmerülhet egy új technológia bevezetésekor.

 

2. Az innovatív technológia egy adott projekthez történő testreszabásának költségei

A projektmenedzsment átalakítása, a meglévő munkafolyamatokban jelentkező problémák kezelése, a csoportfolyamatok megváltoztatása, illetve az adatok vagy modellek igényeinek kiszolgálása további intézkedéseket igényelhet ebben a fázisban.

 

3. Hosszabb távú stratégiai kiadások

Előfordul, hogy ezeket a befektetéseket nehezebb számszerűsíteni, de ide tartoznak a tervezési kezdeményezések, szabványok fejlesztései, és a hatások megfigyelése, dokumentálása és mérése. Hosszabb távon további személyzetre vagy akár munkakörökre lehet szükség. Végül előfordulhat, hogy vezetői vagy kulturális befektetések is részei lehetnek a technológiai befektetéseknek.

Ami az egyenlet második felét illeti, a befektetések megtérülését három szempont szerint lehet vizsgálni:

1. Szervezet

Vegye figyelembe, hogy az előnyök a projekt szintjén vagy a vállalat kontextusában mérhetők-e. Projektszinten olyan tényezőket vizsgálhat, mint a hulladék és a kockázat csökkenése, a tervezési minőség javítása, vagy a hibák számának csökkentése. Nyomon követheti a projektek szállításához, az elégedettséghez és az engedélyezési időtartamhoz kapcsolódó mérőszámok változásait is. A cég szintjén nyomon követheti a pozitív hozadékokat, például az új ügyfelek megszerzésének lehetőségét, az üzleti modell bővítését, vagy az új szolgáltatások bevezetésének lehetőségét.

 

2. Érintettek

Gondolja meg, milyen konkrét szerepet játszik vállalata a technológia bevezetése kapcsán a projekt ökoszisztémájában. Egy építési projektben betöltött szerepe befolyásolni fogja a tapasztalható technológiai előnyök típusát és szintjét.

 

3. Technológiai bevezetés érettsége

Az új technológia bevezetéséhez szükség befektetés megtérülési szintje attól is függ, hogy milyen a technológiai kiindulási pont, és folyamatosan változik, ahogy halad előre a technológia bevezetésének folyamata. Amint a vállalatok túllépnek a technológia bevezetésének kezdeti szakaszain, a befektetés megtérülésének számítása egy pontosabb eszköz lehet a konkrét kezdeményezés felméréséhez.

Az adatok beszerzése és a nehéz számítások elvégzése időigényes lehet, de az előnyök megcélzása, a befektetések nyomon követése és az eredmények mérése segíthet a vállalatoknak választani a technológiai vagy folyamatokat elősegítő kezdeményezések portfóliójából, és megtervezni az üzleti stratégia változásait.

A befektetések megtérülése egy stratégiai eszköz lehet azok számára, akik a folyamatok megváltoztatása mellett érvelnek, vagy akik egy új módszer potenciális értékét szeretnék bemutatni.

 

Témához kapcsolódó korábbi anyagunk: Jobb kommunikáció a BIM segítségével.

Forrás: autodeskforum.hu


Kérdése van?
Kiss Árpád
Kiss Árpád
Stúdióvezető-helyettes, CAD tanácsadó, CAD oktató
arpad.kiss@terc.hu
+36 20 946 6514
Porkoláb Bence
Porkoláb Bence
CAD szoftverfelelős, CAD oktatásszervező
bence.porkolab@terc.hu
+36 20 915 1886
scrollUp