logo

Komplex tételek készítése és felhasználása lépésről-lépésre

Gyorsítsuk az ajánlatkészítés folyamatát, egyszerűsítsünk saját tételekkel, de használjuk ki az ÖN adattár karbantartott, frissített információit is.

 

A megoldás a komplex tételek használata.

Komplex tétel = logikailag összetartozó tételek összessége.

A TERC-ETALON rendszerében találhatók előre összeállított ÖN-es komplex tételek, amelyek mintaként is felhasználaszhatók, szerkeszthetők. A saját komplex tételek összeállítására szolgáló felületen több, hasznos megoldást találhatunk, legújabb funkciónkkal pedig egy komplex tételeket tartalmazó excel fájl importálása, azonnali árazása is végrehajtható.

 

Komplex tétel összetevőként megadhatunk

  • ÖN adattári tételt, mely a mindenkor aktuális áradatokkal fog számolni, tehát akár két év múlva is a komplex tételünket a legfrissebb árakkal tudjuk felhasználni,
  • ÖN adattári alaptételt (változat nélküli, címkével jelzett sor az adattári tallózóban), ami konkrét változatot, így árat sem tartalmaz - ebben az esetben a komplex tétel felhasználásakor az alaptétel alatti változatok közül a rendszer felajánlja a legolcsóbb, legdrágább és átlagos árral rendelkező tételeket - melyek szabadon változtathatók - így a teljes komplex tétel ára is pontosan meghatározható.
  • Saját tételt, mellyel az ÖN adattárban esetleg nem szereplő tételekkel is beépíthetünk, de ezek árkarbantartása már a felhasználó feladata

Tételek összegyűjtése

Erre a folyamatra a Saját komplex adattári felületen két megoldás is elérhető:

Csoportos összeállítás

  1. A megnyitott költségvetésbe vegyük fel az összevonásra szánt tételeket - a mennyiségi árányosságok megtartásáva. Pl. 1 db mosdó - 3 m ivóvízvezeték.
  2. Jelöljük ki a tételsorok bal szélén található kijelölő négyzet segítségével az összetartozó tételeket.
  3. Hozzunk létre és válasszuk ki a "Saját komplex adattár' fülön a használni kívánt 'Saját komplex adattárat' (legalább egyet készíteni kell.)
  4. Válasszuk ki az 'Új komplex adattári tétel' -  'Új komplex tétel a kijelöltekből' menüpontot.
  5. A megjelenő ablakban adjuk meg a komplex tétel tételszámát, szövegét és mennyiségi egységét.
    • Ha a tételszám és szöveg meghatározásához segítségre van szükségünk, válasszuk a szerkesztő ablak alsó részében található 'Az összetevő adatainak betöltése' lehetőséget. Ezzel a rendszer a kiválasztott összetevő szövegét bemásolja a komplex tételhez - így elég csak a módosítást begépelni, és a tételszám mezőbe a kijelölt tétel alapján a 01-es komplex tételek munkanembe generál egy elfogadható tételszámot.
  6. Ellenőrizzük és pontosítsuk az összetevőket és arányszámaikat

Meglévő tételhez összetevő hozzáadás

  1. A megnyitott költségvetésbe vegyük fel a komplex tételhez hozzáadandó tételeket a szánt tétel(eke)t, szintén a mennyiségi árányosságok megtartásáva.
  2. A Saját komplex adattár fülön keressük ki a használni kívánt adattárat, majd válasszuk ki a bázis komplex tételt, amihez az összetevőt hozzá szeretnénk adni.
  3. Válasszuk az 'Összetevők hozzáadása' parancsot, majd a megjelenő szerkesztő felületen esetleg pontosítsuk a mennyiségi arányokat.

Paraméterek használata

Az összetevők mennyiségi arányértékeit nem csak a komplex tétel létrehozásakor határozhatjuk meg, hanem a paraméterek segítségével a felvétel pillanatában is megadhatjuk, módosíthatjuk ezeket.

  1. Adjuk meg a paramétereket és kezdő értékeit a komplex tétel szerkesztő ablakának 'Paraméterek' fülén.
  2. A 'tétel összetevők' fülön használjuk fel a paramétereket a mennyiség mezőben.
    1. szögletes zárójelben hivatkozzunk a paraméter azonosítójára pl. [PM1]
    2. alapműveleket és szögfüggvények használhatók,pl. 2*[PM1], vagy [PM1]*[PM2]
    3. a paraméterek akár több összetevőnél is használhatók.
  3. A tétel szövegben történő kijelzéshez szintén hasznájuk a paraméter azonosítóját szögletes zárójelben. A felhasználásra kerülő tétel esetén a ' Megnevezés (paraméterekkel)' fülön a szövegbe már a behelyettesített értékek kerülnek majd megjelenítésre.

A komplex tételek felhasználása

Az elkészített saját komplex tételeket egyenként is felhasználhatjuk költségvetésünkben, de akár egy előre összeállított excel fájlt is beimportálhatunk, amiben komplex tételszám azonosítókat helyezünk el a hozzájuk tartozó mennyiségekkel és paraméteradatokkal.

Költségvetésbe felvétel

  1. A  költségvetés szerkesztő ablakában a megnyitott 'Saját komplex adattár'-ból válasszuk ki a kívánt tételt, majd a 'Kiválasztott tétel hozzáadása' paranccsal, vagy drag 'n drop művelettel kezdjük meg a tétel felvételét.
  2. A megjelenő ablakban határozzuk meg a komplex tétel mennyiségét - ezután a mennyiség melletti sorokban folyamatosan látható lesz az egységre és összesen egységre jutó nomaidő, anyagár és gépköltség érték.
    • Ha a tétel összetevőinél paraméterekkel számol, a 'Paraméterek' fülön ellenőrizhetjük az előre beállított értéket, és módosíthatjuk azokat.
    • Ha az összetevőknél változat helyett alaptételek lettek megadva, a 'Részletek' fülön egyenként pontosíthatjuk az elérhető változatok kiválasztási módját -ezek módosított összetevőinek konkrét tételét és szövegét az 'Tétel változat' oszlopból és a tőle jobbra található 'info' ikonra lépve el is olvashatjuk.

A beállított adatok szerinti tételt többféle módon is felvehetjük a költségvetésbe

  • Egy tételként (összetevők háttérben) - X-es körülményjelzővel ellátva, a megadott mennyiséggel egy darab tétel kerül felvételre a költségvetésbe, amihez a rendszer rögzíti az összetevőket, paramétereket és változatkiválasztás módját, így a tétel szerkesztő ablakában ezek később is módosíthatók. Ennél a felvételi módnál tudja biztosítani a program PDF exportálás során az összetevők szerinti megjelenítést is.

  • Egy tételként (összetevők nélkül) - Szintén X-es körülményjelzővel ellátott,  egyetlen tétel kerül rögzítésre, de az előző módtól eltérően a kikalkulált adatok akár módosíthatók is, így hasonlóan fog működni a tételünk, mint egy egyszerű saját tétel.
  • Kibontva (külön tételenként) - Az összetevők és mennyiségi összefüggések alapján a rendszer egy lépéssel több különálló tételt fog rögzíteni a költségvetésbe, mely ezentúl elveszti csoportos mivoltát, de ezzel segíthetjük a leggyorsabb tételfelvételt és legegyszerűbb költségvetés összeállítást.

Komplex tételazonosítókat tartalmazó Excel fájl importálása

A tervező szoftverekből kinyerhető mennyiségi kigyűjtések egyszerűbb feldolgozására feljelsztettük ki a csoportos komplex tétel beolvasási funkciót. Ezzel akár egy teljes rétegrend egyetlen költségvetési azonosítóval meghatározható és az összetevők a beolvasáskor pontosíthatók.

A beolvasás sikerének kulcsa, hogy a táblázatban szereplő tételazonosítók megtalálhatók legyenek vagy az ÖN, vagy a Saját komplex adattárak valamelyikében, tehát első dolgunk a komplex tételek összeállítása.

Sablon fájl letöltése

  1. A 'Saját komplex adattár' fülön található ikon segítségével egy minta xlsx fájl kerül letöltésre rendszerünkbe, melyhez hasonló megjelenéssel kell elkészítenünk a beolvasandó állományunkat.
  2. A kötelezően megadandó elemek: tételszám, mennyiség, mennyiségi egység
    • Ha az adattári azonosító mezőt kitöltjük, azzal a keresést pontosíthatjuk - az ÖN komplex adattárban, vagy valamelyik Saját komplex adattárban található a komplex tétel. Ha nem adunk meg adattári azonosítót a saját adattárak név szerinti listájában keresi majd tételeket.
    • Ha a tétel paraméterekkel tud számolni - azok az adatok is kitölthetőek, ezzel pontosítva mégjobban a komplex tétel számított mennyiségeit. Ha nem adunk meg paraméter értéket, akkor az alapértelmezett paraméter adattal fog számolni.

Importálás folyamata

  1. A költségvetés készítő kezelő ablakában az 'Import' menü kiegészült 'Komplex xlsx import' paranccsal, mely segítségével a táblázatban található sorok alapjén egy új költségvetés jön létre. A fájl formai követelményeiből a legfontosabb, hogy az első sor a mintában meghatározott oszlopazonosítókat tartalmazza.
  2. A megjelenő ablakban a létrejövő költségvetés alapadatainak megadása következik.
  3. Az alaptétel összetevőket tartalmazó komplex tételek esetén fontos hogy a változatkiválasztás módja most nem összetevőkként, hanem a költségvetés egészére adható meg (legolcsóbb, legdrágább, átlagos).
  4. A felvétel módja szintén az excel fájlban található összes - azonosítóval megtalálható - tételre vonatkozik.
  5. A létrejött költségvetés innentől szabadon tovább szerkeszthető.

Még több információ

A komplex tételek felhasználásának lehetőségeit ebben a YouTube videóban is bemutatjuk. Videó

További cikkeink komplex tétel témában:

 

https://www.terc.hu/cikk/ujdonsag-a-terc-etalon-ban-komplex-importalas

https://www.terc.hu/cikk/komplex-fejlesztesek-a-terc-etalon-rendszereben

https://www.terc.hu/cikk/komplex-tetelek-a-jovo-koltsegvetes-kesziteseben

https://www.terc.hu/cikk/terc-etalon-ujdonsagok-202209

https://www.terc.hu/cikk/terc-etalon-ujdonsagok-202207

 

Csatlakozzon Etalon facebook csoportunkhoz, ahol a bejegyzésekből még több információt megtudhat a rendszerünkről. Csatlakozom

 

Várjuk megtisztelő véleményét, észrevételét a terc@terc.hu vagy a support@terc.hu e-mail címen.

Kérdése van?
Király Gergő
Király Gergő
Értékesítési ügyintéző
gergo.kiraly@terc.hu
+36 70 670 5198
Mátrai Zsófia
Mátrai Zsófia
Értékesítési ügyintéző
zsofia.matrai@terc.hu
+36 20 318 3683
Kuti Krisztina
Kuti Krisztina
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
support@terc.hu
+36 70 670 5195
Szakács Sándor
Szakács Sándor
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs
support@terc.hu
+36 70 670 5193
Lóczi Miklós
Lóczi Miklós
Műszaki ügyfélszolgálati munkatárs, oktató
support@terc.hu
+36 20 401 5434
scrollUp